Börzsönyi majális

IMG_9090Azt már írtam, hogy alakulgat itt egy börzsönyi közösség. Gyerekek terelgetése, munka- és termény-megosztás, no meg közös ünnepek – ez a terv, és sokaknál már a megvalósulás is. Rögtön az „alakuló-ülésen” felvetettem, legyen nálunk egy közös majális.

IMG_9102Én ugyanis sok ünnepet szeretek, de egyik kedvencem volt mindig is a május első napján (első hétvégéjén) tartott májusfa-mászás. Talán az tetszett benne nagyon, hogy legtöbbször nálunk, a mi kertünkben tartottuk a szertartást. Meg az is, mert annyira nyilvánvaló a szellemisége, a mögöttes tartalom.

IMG_9079Csakúgy mint a húsvétnak, amikor a fiú meglocsolja a lányt, az meg tojást ad cserébe – ez egyértelmű termékenység-varázslás, nem? Majáliskor pedig egy hosszú fát állítanak fel (ég felé meredő pózna) vagy a szerelmesük háza elé, vagy pedig megmásszák, és a szerelmesüknek hoznak le onnan bokrétát, süteményt, miegymást. Én vagyok az egyetlen, akinek erről a szex jut az eszébe?

IMG_9081Szóval már sok évszázados rítus ez a magyar néphagyományban, melynek két szintje létezik. Az egyik, mikor a legényember (társaival összefogva) éjnek évadján odasettenkedett az általa kiszemelt leány háza elé, és a kertjében felállított egy szalagokkal díszített májusfát. Hajnalra volt nagy meglepetés! Persze az is lehetett, hogy a lány sejtette, mi fog rá várni, de az is, hogy ki kellett találnia, ki lehet a titkos imádó.

IMG_9080A másik a közösségi szint. Ami – most tudtam meg – húsvétkor is megjelenik, itt Nógrádon például díszítenek tojásfát – majáliskor pedig a falu főterére állították fel a nagyobb-masszívabb májusfát. A férfiak kiválasztják a fát, kivágják, meghántolják (hogy jó csúszós legyen, igazi próbatétel), és kiássák neki a gödröt.

IMG_9082A nők közben koszorúalapot készítenek (pl. mogyoróveszőből), feldíszítik zöld-ággal és épp nyíló virágokkal (többnyire orgonával), színes szalagokat kötnek rá (textilből vagy krepp-papírból), és felaggatják a süteményeket. Elég keménynek kell lennie ahhoz, hogy ne hulljon szét, ha átfűzzük rajta a cérnát, de elég puhának ahhoz, hogy le lehessen a magasban rántani.

IMG_9098Sok éves rítus ez a mi családunk hagyományában is. Csak a zord idő (egyik alkalommal egész nap szakadt az eső) vagy most az utóbbi időkben a válás-kiköltözés-magány volt az oka annak, hogy elmaradt. Máriahalom, Úny, Széplak és Béc – ezek voltak a múltbéli helyszínek, most pedig Nógrád.

IMG_9087Emlékszem, milyen büszke voltam, mikor az 5 éves fiam félig már meg tudta mászni, 6 évesen pedig feljutott a legtetejére. Utána szinte rutinná vált nála. Most tényleg nem elfogultság, mindig ott volt azok között, akik leggyorsabban teljesítették ezt a kihívást.

IMG_9123Idén sajnos Kende pont nem tudott itt lenni az otthoni majálison, de előtte-utána kárpótolt. Egyrészt szombaton Komáromban, mikor a filmfesztivál májusfájáról hozta le nekem a gyöngyvirág-bokrétát. Másrészt másnap suli előtt-közben-után párszor megmászta a kertünkben állót. Ami előző nap igencsak meghajlott a súlyosabb férfiemberek alatt. Úgyhogy az utolsó mászási kísérlete azzal végződött, hogy a fa eltört, Kende pedig lezuhant. Ő a hátán landolt, a fa meg az ő fején. Lett egy kis ordítás meg nagy púp a feje búbján, de szerencsésen túlélte…

IMG_9103A szombati szertartásnál jópár környékbeli falu képviseltette magát: Nógrád, Berkenye, Szokolya Verőce, Rád… Nekem nagy öröm volt, hogy a nagyobb kamaszok nem zárkóztak el, hanem ők is lelkesen részt vettek: Virág aktívan díszítette a koszorút, Lajos pedig karikás-ostor mutatványokkal szórakoztatott minket, tanítgatva a kisebbeket. Pont megérkezett az emberek java, mire mind a lányok-nők, mind a fiúk-férfiak végeztek az előkészületekkel.

IMG_9096Felhelyeztük a díszes koszorút a fára, majd sok-sok ember összefogásával beleállítottuk a gödörbe. Ezután körbeálltuk a májusfát, én mondtam pár szót a majális hagyományáról, aztán megkezdődött a mászás és a süti-dobálás, illetve lehozás. Apa lányának, fiú édesanyjának, férj a feleségének.

IMG_9100Büszkén mondom, hogy nem hoztak ránk szégyent a fiaink-férjeink. Minden felnőtt férfiembernek és életerős kamaszfiúnak sikerült a mutatvány. Még egy kis elsős is majdnem elérte a koszorút. A kisebbeknek vigaszdíj-mézeskalács jutott, így végül egyik lány se maradt sütemény nélkül.

IMG_9129Aztán megettük a sok-sok egyéb sütit, és levonultunk barátnőmékhez, ahol folytatódott a buli, sütés-főzéssel, kerti játékkal, beszélgetéssel. Igazán kerek nap volt. Jövőre, ha az időjárás is engedi, folyt. köv.

2016. május

4 thoughts on “Börzsönyi majális

  • Nem emlékszem, hogy Széplakon ott lettél volna. Pünkösdre jöttél le egyszer – szerintem. Amúgy meg: kellett nektek épp most Visegrádra menni. Tessék jövőre belekalkulálni a majálist. Bár a szemed tuti el fogod takarni, mikor Kende felmegy 🙂

   Kedvelés

 1. Ez nagyon vagány volt! 🙂 Annyit vigyorogtam, miközben olvastam, szinte ott izgultam veletek. De jövőre vastagabb fát állítsatok, mert a végén még valamelyik férfiember a sürgősségin köt ki. 😀
  Vannak olyan vidékek, ahol nem májusfa van, hanem május kosarat visz a legíny a kiszemelt leánynak ajándékba. Igaz, az nem égnek meredező pózna, de tán a kosár is megteszi szimbólumnak.

  Kedvelés

  • A fát nem a nők választották, mi megtettük a magunkét. A férfiak vágtak vacakot. Mondjuk mentségére legyen mondva, hogy életében először állított ilyet Z., szóval még nem volt benne rutinja. Most már van. Köszi a ráadást, erről a szokásról még soha nem hallottam.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s