Menyegző Bugacon

Meső és Uff esküvője – Réka szemszögéből

IMG_9244Meső… Igazából kétszer találkoztunk korábban személyesen, ebből az első csak egy véletlenszerű összefutás volt Bp-en. Hallottunk már egymásról, olvastunk már egymástól, megvolt a rácsodálkozás. Tudtam róla, hogy dúla, hogy Születés hete, hogy baby-sitter (most derült ki, hogy egy volt tanítványom ikreinél is), tanítónéni és holdkunyhós, hogy benne van a táltosos-dobolós-izzasztókunyhós-elvonulós körökben, ráadásul írja a „Párkapcsolati újratervezés” és a „Meső után köpönyeg” oldalakat, mert hogy hozzám hasonlóan ő is grafomán.

IMG_9206Aztán egy bizonyos kapcsolatnak köszönhetően (erről a részleteket most fedje jótékony homály) ellátogatott abba a faluba, sőt, annak a falunak a szőlőhegyére, ahol mi laktunk a Balaton-felvidéken. Mivel a tervezett házikóban április lévén és fűtés hiányában igen hűs lett volna neki az éjszaka, ezért inkább fent aludt nálunk. Beszélgettünk sokat – miközben folyton-folyvást járt a kezében a horgolótű.

IMG_9238Ő is két házasságon volt túl, ő is megtapasztalhatta, milyen érzés Fehér Magyar Atyáné-nak lenni… Ezt tovább nem részletezve a lényeg: több vargabetű után végre rálelt élete szerelmére, akivel aztán gyors egymásra találás, viharosan gyors összeköltözés történt. Uff, azaz Imre. Januárban polgári esküvő, most szombaton pedig menyegző a Karabaksa tanyán.

IMG_9210Itt a körök – szokás szerint már – összeérnek, mert ennek a bugaci tanyának a gazdája Holló (Fehérholló Öskü), akit én még az ős-máriahalmi időkből, 2006-ből ismerek. Akkor voltak lent a Biofaluban a Tűzmadár Táltos Dobkörrel (akkori párjával, Tűzvirággal és barátjával, Szemmel). Azóta lett új szerelme, egy tündéri kisfia (épp Kende ő is), és egy szuper tanyája az Alföldön, a Karabaksa.

IMG_9234Nagy öröm volt, hogy a párom is velem tudott tartani. Ő igazából soha nem volt még ilyen szertatáson, senkit sem ismert ebből a (meglehetősen nagy) körből, és kicsit kétkedve is indult velem útnak, hogy vajon mit is fog ő kezdeni ezzel a sok táltossal meg ősasszonnyal… Kételyei szerencsére nem igazolódtak be, jól elvolt az emberekkel, akik közül persze csak talált egy ismerős családot, ráadásul olyanokat is, akik barlangásztak vagy hegyet másztak korábban.

IMG_9217Én meg szárnyaltam! Mennyi régi ismerős! Akivel 10-8-6-4-2 éve találkoztam utoljára.

Körmendy Petra, „progresszív keresztény” lelkész, aki Hollóval együtt a szert tartotta, és aki még Máriahalmon benne volt abban a körben, amiből a mostani nyimi (Orosz Kati-féle) közösség fejlődött ki. A pécsi női körömről megismert Amrita, aki korábban szintén jurtázott. Kilián Imre, a gyűrűfűi ökofalu oszlopos tagja (és a mi néhai Fény-Forrás magazinunk férfirovatának vezetője), akinek megismertem végre személyesen a párját, Zsályát is.

IMG_9233Ott volt még Rucska Gabi, akit (és isteni finom barackjait) még Únyról ismertem. A telefonos segítségnek köszönhetően pont időben befutott Turi Nagy Éva, a magyarországi unschooling „anyja”. Végre személyesen láttam olyanokat, akiktől-akikről eddig csak a neten olvastam, mint pl. Szalay Zsanett Pinky (EMK) vagy Sütő Annamária Babi (sajnos Nanduval pont elkerültük egymást – mire ő befutott, mi már elfutottunk…).

IMG_9218Szóval szuper emberek és szuper helyszín: jurtával, fedett közösségi térrel, izzasztókunyhó-hellyel, szer-térrel, lókarámmal…

Mindenki feltalálta magát, volt aki hennát festett, volt aki a bográcsban főzte a pörköltet – én a tejbepapi-készítést vállaltam magamra. Az asztalokat szép lassan elborították a sütik és az italok, főtt a makaróni meg a babgulyás…

IMG_9257A menyasszony pörgött ezerrel, még a szer előtt fél órával is trikóban-nadrágban szervezte az életet. A szertartásra már kontyba kötötték vörösre festett haját és fehér ruhát öltött – párjához hasonlóan. Őket egy idősebb pár vezette be a térre, az egybegyűltek elé keletről illetve nyugatról. Előtte meggyújtották a szertüzet, füsttel megtisztították a násznépet, és kürtszó harsant a négy égtáj felé. A násznép: szerintem voltunk vagy százan, sokan dobbal, sokan fehérben – én a piros varázslóruhámban.

IMG_9242Akadtak megható pillanatok, például mikor bevezetésük után hosszan és mélyen egymás szemébe néztek. Vagy mikor vállukra téve kezünket együtt énekeltük velük az Ősök Ösküjét:

IMG_9236Nem ártok Neked – Magamért felelősséget vállalok.
Nem függök Tőled – Véled egyenrangú vagyok.
Nem hazudok Neked – Véled tisztán szólok.
Nem alkuszom meg Veled – Küldetésemben vagyok.
Életemben, Föld Anyánkban, Nap Apánkban

Véled Egy vagyok.

IMG_9252Vagy mikor mindenki színes szalagokkal kötötte össze egybekulcsolt kezüket – nálunk valahogy ösztönösen úgy jött ki a lépés, hogy egyszerre kötöttük rá a kedvesemmel, én pirosat, ő zöldet, és egyszerre öleltük meg a párt, én Mesőt, ő Uffot.

IMG_9248És akadtak vicces pillanatok is, mikor például Meső hangosan (népiesen-viccesen) elregélte megismerkedésük történetét, és Imre max. annyit szúrt néha-néha közbe, hogy: „Uff!”

IMG_9255Vagy például egy szeren kívüli ugratás, amire senki se számított: az „erkölcsrendészet” parancsára egy (jéghideg!) tojást kellett Mesőnek Uff nadrágjában bal kézzel (a jobb ugyanis össze volt kötözve) átgörgetnie egyik oldalról a másikra.

IMG_9254Volt közös subával beborítás, közös kalácsból evés, közös kupából borivás is.

Végig ragyogóan sütött a nap, csak a szer vége felé eredt el az eső, de azt eldoboltuk, arrébb küldtük énekszónkkal („Mind az Istennőtől jöttünk, hogy őhozzá visszatérjünk, ahogy az esőnek a cseppje ömlik vissza a tengerbe.”) Hát igen, az énekek a jól ismert, de régen hallott, régen hangoztatott dalok. Köztük a kedvencem (a női-férfi felelgetős):

IMG_9256Vagyok a Nap, te vagy a Hold – Vagyok a Hold,te vagy a Nap,

Vagyok a Tűz, te vagy a Víz – Vagyok a Víz, te vagy a Tűz.

Vagyok az Ég, te vagy a Föld – Vagyok a Föld, te vagy az Ég.

Vagyok a Hegy, te vagy a Völgy. – Vagyok a Völgy, te vagy a Hegy.

Vagyok a Nap – Vagyok a Hold – Vagyunk mi ketten a Csillagok…

IMG_9259Nosztalgiázás volt nekem a javából, és a kicsit elfeledett ősi női lényemnek az újraébredése is.

IMG_9261A végén közösen fát ültettek a térbe, és eljárták a menyasszony-táncot, igazi „ősmagyar” rock’n’roll diszkó, mulatós és hasonló számokra.

Sajnos sietnünk kellett haza, lemaradtunk a sok palacsintáról és a moldvaizásról… Mindegy, a lényeg, hogy csodaszép menyegzőt éltünk át az „ifjú” (örökifjú) párral, és ezzel a remek közösséggel.

IMG_9263Bevallom, kicsit irigykedtem is. Én is szeretnék valami hasonlót. Igazi menyegzőt. Szép esküt. Kinn a természetben. Barátok előtt…

Na, majd meglátjuk…

2016. május

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s