Megválás… – Költözés, 3. forduló

IMG_9363Huh… Erről írni… Nehéz…

Sokan fel is kaphatjátok a fejeteket: Mi az, hogy költözés? Már megint? Még mindig? Hiszen Réka és a csipet-csapat kb. hét hete elköltözött a Balaton-felvidékről! El, bizony, április 3-án az első körben a bútorok, ruhák, konyhai eszközök és mi magunk, aztán 22-én a maradék bútorok, játékok, kerti holmik. Henyei ház átadva – Ágyő!

IMG_9362Ám ezek csak a mi cuccaink voltak, a párom csak olyan félig-meddig élt nálam-velem az elmúlt két évben, az ő holmijának nagy része még itt van Miklóson. Egészen szombatig, amikor is (Tádám! A nagy nap!) megtörténik a költözés utolsó, harmadik szakasza, és a kétlakiság, ide-oda utazgatós félig távkapcsolat után végre vége, és véglegesen egymással fogunk élni.

A holmijának nagy része… Hajajajaj! Nagyon nagy része! De nehéz ez nekem, a fő-fő selejtezőnek, aki az évenkénti költözések, a tavaszi és őszi nagy átnézések alkalmával mindig megváltam a feleslegtől. Miklóson meg itt van több mint 30 év felhalmozott tárgya. Bizony, ez a legdurvább az egészben. A kedvesem gyakorlatilag egész életében itt élt Szigetszentmiklóson, 14 éves koráig egy kertes házban a faluszélen (akkor még az volt, 30 éves város, több mint 30.000-es népességgel), középiskolás korától fogva pedig a lakótelepen. Kereken 33 éve ez a panellakás az otthona, egy 5 éves szünetet kivéve, amikor az első feleségével Kecskeméten élt.

IMG_9365Ez az, amit soha nem fogok tudni megérteni, mert soha nem volt benne részem. Igaz, gyerekkoromban én is végig ugyanabban a lakótelepi panellakásban éltem, de aztán, minden olvasóm tudja már, a költözések az életem részévé váltak. Nem tudom, milyen lehet tizenévestől negyvenakárhány évesig ugyanazon a helyen lakni, és személyesen ismerni az összes boltos nénit.  Mindenhol sziá-val köszönni mindenkinek, mert hiába város ez, valójában inkább egy nagy falu.

De térjünk vissza a holmijához. Oké, elismerem, ennek jó része a szakmájához kötődik. Barlangász-felszerelések és hegymászó-cuccok tömkelege, kerékpárok, hátizsákok, hálózsákok, polifoamok, kötelek, és sok ismeretlen kütyü, térképek, földrajzi könyvek. (Néha hülyéskedve mondom neki, jobb lenne, ha sakkozó volna…) A műszaki cikkek nagy százaléka is kötelező tartozék, az A3-as nyomtató és szkenner például a barlangtérképekhez. Mivel barkácsoló, ügyes kezű ember, itt vannak a szerszámok és faanyagok – amelyek segítségével az új szobájának a bútorai fognak elkészülni.

IMG_9364Aztán meg a sokrétű hobbi, a fotózás a sok fényképpel és diával, a filmnézés a rengeteg DVD-vel, a zene a sok rock- meg metál-CD-vel, a polcokon sorakozó történelmi és fantasy-könyvek… Ezeket szeretné ő maga leszedni, bedobozolni – mintegy gyászfolyamatként megélni a lecsupaszítást.

Dicséretes amúgy, hogy sikerült több zsáknyi tárgytól megszabadulnia. Ez azért is nehéz, mert ő nagyon nem tartozik megválós és elengedős fajtába, neki akkor is érték egy tárgy, ha húsz éve elő se vette, ő akkor is őrizget dolgokat, amikor tudja, hogy soha életében nem fog velük semmit kezdeni. Hiába képvisel óriási eszmei értéket például a Cinema- vagy a Metal Hammer magazinok komplett sorozata, ha azokat utoljára x éve lapozgatta. De ezek persze belekerültek a dobozokba, mert fájna a szíve kidobni őket.

IMG_9358A ruhákkal és edényekkel kapcsolatban már szerencsére sokkal megengedőbb. A fürdőszobában, kamrában, konyhában és ruhásszekrényben szabad kezet kaptam. Röpült is az egyetlenegyszer, 25 éve viselt esküvői öltöny, a soha nem hordott, avagy éppen hogy rojtosra elhasznált pólók-pulcsik, a sok műanyag edény. Félreértés ne essék, nemcsak kidobáltam, hanem dobozokba-zsákokba pakoltam a munkásruhákat, a túradzsekiket, az étkészletet, a mama régi lábasait, és az olyan alap-felszereléseket, mint melegszendvics-sütő vagy húsdaráló (az én háztartásomban ilyenek nincsenek).

Egy ilyen pakolászás kincsek felfedezésével is jár. Nagyon örültem például a fonott lámpaernyőnek, a virágtartóknak, a citromfüves szappanoknak, a fából készült edényszárítónak, és a nád-tálcának.

IMG_9360A tárgyaktól való megválás egyébként a nehézségeknek csak egyik szelete. A másik, nagyobbik szelet magától a helytől, a hely szellemétől, az emlékektől, a múlttól való megválás. Hisz itt bandázott az utcákon, ide járt evezni a Dunapartra, tudja, melyik boltban lehet a legjobb disznósajtot kapni és a Hév-megállóban iskolai osztálytárssal találkozhat össze.

Pár nap, és ennek vége. A múlt egy nagyon hosszú szakasza lezárul – és kezdődik egy új. Kicsit előjön néha belőlem a lelkifurdalás. Hogy tulajdonképpen miattunk borul az egész élete. Aztán ez gyorsan el is felejtem, hiszen felnőtt, önálló, döntésekre képes ember, tudta jól, mibe megy bele, és hogy a vállalásának ez is egyik következménye.

IMG_9366Kicsit amiatt is furdal itt legbelül valami, hogy én, a „gyüttment” belerondítok a képbe, önhatalmúlag rendezem át gyökeresen a teret, és dobálok ki mindenfélét, amiért ő dolgozott meg. De ez az érzés is hamar elillan, mert hiszen ő adott nekem szabad kezet, azért a kiselejtezésre ítélt kupacokat átnézte, és néhánynak megkegyelmezett, valamint azért is, mert igencsak sokat segítek az összepakolásban.

A tárgyi szinten könnyebb lesz az elengedés, mint a lelki szinten. Érzem benne a feszültséget, a szomorúságot… Valamennyire a függetlenség, a szabadság vége is ez neki. Miklós egyfajta menekülési útvonal volt számára, a biztos pont, ahová lehet és jó visszatérni. Nem tudom, hogyan segíthetném legjobban ezt a folyamatot… Az biztos, hogy a múlt emlékei nem a helyben és a tárgyakban vannak, hanem a szívünkben. Remélem, ezt sikerült megértenie, elfogadnia és megélnie. És boldogan élni velünk, új helyen, új házban, új családban, új otthonban…

IMG_9357

  1. május

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s