Nógrádi várjátékok

IMG_9545A legnagyobb ünnep a falunkban! Illetve a falunk fölé magasodó várhegyen. Június 4. szombat- beszámoló a nógrádi várjátékokról.

IMG_9474Elég kaotikus előzmények után (abai néptáncbemutató, korai budapesti vonatozás, Ilus pótszülinapja reggel franciadrazsés csokitortával) indultunk neki a napnak.Már messziről látszódtak a várhegy tetején a fehér sátrak, és a faluközpontban sorra gyülekeztek az autók.

IMG_9478Lent lovagolni lehetett és vattacukrozni – innen indult felfelé a kocsiút és a keskenyebb gyalogút, ami mentén táblák mutatták be a vár történetét különböző korszakokon keresztül.

IMG_9479Bevallom, voltam én már várjátékokon korábban, például a nagyszabású Visegrádi palotajátékokon. Sejtettem, hogy ez nem lesz akkora, annyi vendéggel, árussal és programmal. De meg kell mondjam, előítéletes voltam Nógráddal szemben: rengeteg látogató érkezett, minőségi volt az árusok kínálata és eseménydús az egész nap. Ilyen színvonalas programon már rég voltam!

IMG_9480Tényleg nem elfogultságból mondom, de szerintem barátaink (Színnel-Szívvel Kézműves Műhely) standja volt a legszebb a festett cserepekkel, és egy igazi vitéz-sarokkal: pajzs, sisak, vért, stb.

13348659_1111050862290427_1610651208_nA puskákat Kende és barátja gyártotta, Csillag pedig besegített a fakanál-bábuk készítésénél. Kende amúgy is végigdolgozta a várjátékok előtti napokat; cipekedtek, pakoltak, aktívkodtak, hogy a nagy napra minden a helyén legyen.

IMG_9514Mellettük volt mézeskalácsos, nemezes, bőrös, fajátékos, ólomkatonás… Sok árus kézműves foglalkozást is tartott, lehetett homokképet készíteni, pénzt verni, csillámtetoválást kapni, ölbéli babákkal ringatózni. De tetszett a kovács és a boszitanya is.

IMG_9493A színpadon váltotta egymást a megemlékező beszédek sora, aztán mindenféle harci bemutatók jöttek, pl. Északi Szabad Hajdúk vagy a Nánai Solymos Vitézek, akik még boszorkányversenyt is rendeztek (pl. Ki tudja a férfiakat jobban szemmel verni…).

IMG_9483A Rajnai produkción jókat lehetett nevetni, de a mókás műsorvezető mellett azért tehetséges hastáncos, fakír, és zsonglőr is megjelent a színpadon. Ez utóbbi jóval a várfal magassága fölé hajította fel kötéllel a korongot, amit aztán azzal el is kapott. Persze a legnagyobbakat a közönség alakításán röhögtünk.

IMG_9503Duda- és dobszóra táncoltunk moldvait és ugrabugráltunk a tikkasztó melegben. Mert az előrejelzésekkel ellentétben se zápor, se zivatar nem jött (néhány csepp eső csak délután), viszont hőguta annál inkább, még kicsit meg is kapott minket a nap. Leizzadtunk a táncban, de a szoborjátékban hiába próbált a dudáslány rém ijeszteni, csakazértse moccantam!

IMG_9518Szerintem a nap fénypontja a csata volt. Először is egy bemutató, amikor korhű ruhákba öltözött török harcosok akarták megrohamozni a várat, amit magyar vitézek védtek. A „vár” egy domb volt persze. Előbb csellel próbálták bevenni, aztán lövészekkel. Dörgött az ágyú, puskalövések robajától zengett a környék, pirotechnikusok a domboldalba fénnyel, füsttel a valóságoshoz hű „robbanásokat” varázsoltak.

IMG_9523Végül a gaz kutyák „rést ütöttek” a várfalon (ezt palánkok jelképezték), de a várvédő hazafiak kitörtek, és a középső csatatéren megkezdődött a közelharc kardokkal, szablyákkal. Egy rossz volt csak ebben a csatában: hogy a végén a törökök győztek. Persze tudom, a történelem során sajnos a magyarok nagyon sok vereséget szenvedtek el tőlük, de azért a lelkünknek jobban esett volna egy dicsőséges viadal.

IMG_9552A gyerekek aztán megtoroltak mindent. Ugyanis ezután az övék lett a terep. Beengedték őket a csatatérre, kaptak kartonból készült kardokat és töltött-zokni lövedékeket, aztán üsd, vágd, nem apád! Hogy mekkora iszonyatosan sok energia volt bennük!

IMG_9547 Vitézebbül küzdöttek, mint az igazi katonák. Bár Kende gaz áruló volt, ő úgy döntött, hogy hol a törökök mellé áll, hol a magyarok mellé, és azt dobálja, akit épp el tud találni. A végén a szélén pihenő „török” harcosokat is megrohamozták és elnáspángolták.

IMG_9558Annyira belejöttek, hogy alig akarták abbahagyni. Sokan nem is hagyták abba (köztük az én gyerekeim se), hanem átmentek a szomszédos szalmabála-várba, és órákon keresztül csépelték egymást.

13384817_1111051188957061_1882083934_nA játéksarok amúgy is nagyon gazdag lehetőségeket kínált a gyerekeknek. Volt rovásírásos tábla, hordón egyensúlyozó, meg dobálós vagy labdahúzogatós ügyességi játék is.

IMG_9553Délután került sor a madarászbemutatóra, igaz, nevükkel ellentétben sólymot nem hoztak, viszont kormoránt, hollót és baglyot igen. A végén a kárókatona el is tűnt, de szerencsére másnapra megtalálták a falu egyik kertjében, épségben.

IMG_9502Aztán volt székelykapus paraván mögött, székely leány ízes beszédével előadva bábműsor. Voltak gólyalábas „lovasok” (nem igazi ló, persze, csak karton), akik bajvívást tartottak és lovagi tornát rögtönöztek.

IMG_9499Estére pedig az, amire nagyon vártam: Motiva koncert! Népzene mai köntösben. Őket először két éve láttam az Everness-fesztiválon, ahol nekem énekelték, hogy „Sok születésnapokat vígan megélhess”. Most is előadták ezt a „Szerelem, szerelem”, a „Kicsike” meg az „Aki kettő, az nem három” című dalokkal együtt. A kislányok táncra is perdültek, Csillag mellettem tombolt, én meg végig énekeltem az egész koncertet, például a kedvesemnek, hogy „Te vagy napom fénye”…

IMG_9504A nap fáklyás levonulással ért véget, ami mi kihagytunk, így is hullafáradtan rogytunk be az ágyba. Jövőre folyt. köv.!

2016. június

8 thoughts on “Nógrádi várjátékok

  • Az egy laza, fiatalos, csinos nagymama, aki simán felkaptatott az emelkedőn 🙂 Pedig a csata volt a lényeg, de ha maradtál volna, garantált a napszúrás neked. Még engem is kicsit megkapott, pedig én néger vagyok.

   Kedvelik 1 személy

 1. Jaj, de avítt, unalmas falunap. Egyáltalán nem kívánkoztam oda, míg olvastam a posztod. Hozzánk bezzeg jön a kozmix, meg dj. palma. Bibí. És két napon át rezonálnak az ablakok. Bibí. Részegek üvöltenek hajnalban, és reggelre minden csupa okádék. Bibí. A polgi szerint így mulat egy átlag pó’gár.

  🙂
  😦

  Kedvelés

  • “Baromira” irigyellek 🙂 Ahány faluban laktam, sajnos mindenhol az általad említett jellegű volt a falunap. Mulatós zene, részegek, és gagyi bóvli árusok. Amúgy ez itt nem a falunap, hanem a várjátékok – kíváncsi leszek, milyen stílusú lesz majd a falunap vagy búcsú vagy micsoda. (Amúgy képzeld, én régen szerettem a Kozmix-ot, és még ma is meghallgatom néha, de emiatt ne vess meg kérlek!)

   Kedvelés

 2. Akkor nagyon rossz helyre költöztetek nálunk minden hétvégén a kilencvenes évek -szerintem- borzalmai üvöltenek hajnalig, hajnalban pedig jönnek a dj-k. Isteni. Már tini koromban is utáltam a kor zenéit (tnt, kozmix, vtech, meg egyéb finomság).:D

  Kedvelés

  • Minden hétvégén? Hetente van falunap? Vagy egy diszkó közelében laksz? Én nem tudom, itt a faluban mi van, de mivel mi az üdülőrészen lakunk, semmi sem hallatszik ide, ha van is buli néha.

   Kedvelés

   • Mi is üdölőrészen lakunk, így nyaranta 62 (!!!) éjszakán át nem nagyon tudunk aludni, 34 éjszakán át pedig szinte egyáltalán nem, eszméletlen bulik vannak: 80-150 fő tolong a menetrendszerű bulájokon, tőlünk mintegy 4 kilométerre. Nálunk ilyen a városvezetés.Se idő, se decibel korlátozás, mert minek. Asszonták, akinek nem tetszik, költözzön 🙂 Költözünk. 🙂

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s