Hazafiak és honleányok

IMG_8955Én valahogy egyszerre vagyok magyar és világfi (vagyis nő).

Jól beszélek angolul, vannak külföldi ismerőseim, és szívesen utaznék sokat a világba, ha anyagilag tehetném. Amolyan spirituális megközelítésből is szeretem magamat sokszor úgy képzelni, mint a Föld bolygó leánya, mint a Világegyetem egyik lénye.

IMG_8949Manapság nagyon sokan hagyják el az országot, és mennek ki külföldre szerencsét próbálni. Több ilyen ismerőssel is beszéltem, akik odakint látszólag tényleg megcsinálták a szerencséjüket, van ház, kocsi, munka (dögivel!) és belőle sok-sok pénz. De vajon miért van az, hogy több ilyen külhonba szakadt család nőtagjával beszélgetve azért csak azt szűröm le, hogy odakint se fenékig tejfel az élet?

IMG_8959És most ne a gazdasági, anyagi dolgokra gondoljatok, hanem a lélekre. A kint lévő nők, asszonyok, anyukák számára hiányzik a magyar szó, a nyelv, a kultúra, az itthoni mentalitás és szokások. De maradnak, míg össze nem szedik magukat anyagilag. Aztán maradnak, míg a gyerek kijárja az iskolát. Aztán egyszer csak azon kapják magukat, hogy végképp kint ragadtak, és a gyerek már semmilyen szinten nem tartja magát magyarnak, csak angolnak, németnek, amerikainak.

IMG_8961Nem tudom eldönteni, hogy ez most jó-e vagy sem. A gyerekek a legjobb külföldi egyetemre járatnak – de nem, vagy alig látják az itthon élő nagyszüleiket. Kenik-vágják a kinti történelmet, irodalmat, de semmit se mond nekik Petőfi vagy Széchenyi neve. Sose jártak magyar néptáncot (bár azt hiszem, ezt a magyarok közül is kevesen járják manapság), nem magyar népmeséken és népdalokon nevelkednek fel. Nem farsangot, hanem Halloween-t tartanak, kokárdás ünnepük nincs, csak hálaadás.

IMG_8956Oké, értem, mit siránkozok itten, ez a mai világ, a XXI. században már szinte természetes, hogy a fiatalok a szélrózsa irányában tanulnak, dolgoznak. Csak valahogy az lenne az üdvös (szerintem), ha a kint szerzett tudásukat itthon hasznosítanák, a kint összegyűjtött pénzből itthon vennének telket-házat. Hiszen így kiáramlik a sok tehetséges ember, és ki marad itthon? Na nem mondom azt, hogy aki itt marad, az mind hülye, hisz én is itt vagyok, és hiába az angoltudás, soha meg nem fordult a fejemben, hogy itt hagyom a hazámat. Aki itt marad, annak épphogy sokszoros a dolga és a felelőssége, hogy virágozzék ez a szép ország.

IMG_8971Tévedés ne essék, semmiképp se szeretnék nagyon nagy magyarként feltűnni, és a mellemet döngetni. Nekem nagyon elegem van a magukat nagymagyarnak, ősmagyarnak és ultramagyarnak mondott emberekből – már azokból, akik sokat beszélnek, de keveset tesznek. Igen, már megint a „bort iszik és vizet prédikál” esete. Fennhangon hirdetik, hogy ők aztán mekkora nagy nemzetiek, de ha jobban megnézzük az életüket, az kész csődtömeg, és köszönőviszonyban sincs a magyar eszméhez.

IMG_8894Nem csak úgy kívülről mondok róluk véleményt, adódott alkalmam bőven megismerni ezeket a köröket, mozgalmakat, és Tisztelet persze a kivételnek, mert sok olyan van, aki valójában meg is éli a magyarságát, tanyán él az alföldön vagy a hegyen, embereket tanít (ingyen, nem borsos pénzért árulva a „táltos”-tudást!), gyermekeket nemz és szül, és azokat becsülettel fel is neveli…

IMG_8960Másrészt mert úgy gondolom, minket nemcsak az határoz meg, hogy magyarok vagyunk, de az is, hogy emberek. Nagybetűvel: EMBEREK. Bár aki igazi ember, az szerintem igazi magyar is, ez a kettő összefügg. Aki jó hazafi vagy honleány, az számomra jó ember is.

IMG_8954Igazából ez az egész Trianon kapcsán jutott eszembe. Elárasztották a fb-ot a pró és kontra vélemények, fröcsögő nacionalisták és véresszájú liberálisok csaptak össze. Én itt siránkozni nem akarok, de lazán legyinteni se erre az egészre. Nekünk ez ma már történelem, és mondják, ami múlt, az elmúlt. De a hatásai, az emlékei akkor is megmaradnak! Nekem nincs személyes érintettségem, de kérdezzenek meg erről egy erdélyit vagy felvidékit. Akikre a mai fiatalok már románként és szlovákként gondolnak. IMG_8973Olvashattam erről egy huszonéves lány véleményét, aki szerint törődjünk bele, hogy egyszerűen kisebb lett az országunk, akit totál hidegen hagy az ország sorsa, lépjünk ezen túl, hisz ez már nem aktuális. Szerintem meg aktuális, mert az unokatesóim még mindig román állampolgárok, és Csíkszereda még mindig Miercurea Ciuc.

IMG_8968De akinek ez a haza semmit se jelent, az tényleg ne maradjon itt, keresse meg a helyét a Föld másik pontján.

(Ez a bejegyzést az Almáskertben készült tavaszi fotókkal illusztráltam, mert ez az én “kishazám”.)

2016. június

4 thoughts on “Hazafiak és honleányok

 1. Szerintem, hazánkban a kilencvenes évek elejétől nyomatott ” te is más vagy, te sem vagy más”, meg “világfalu” marhaság kezd vércikivé és idejétmúlttá válni. Globálisan is megfigyelhető, hogy a totálisan tévútra terelő maszlag már senkinek sem kell. Ájtatos képmutatásnak tartom, ha a kultúrák nem térhetnek el egymástól és nem lehetnek markáns határvonalak. Azt hisszük, a mi korunk a civilizáció csúcspontja, pedig nem, csak egy érdektelen pár évtized a világtörténelemben. Ahogy SZántai Lajos szokta mondani, pont elegen vagyunk itthon.:)

  Kedvelés

  • Bizonyos körökben ez a ciki, másutt meg a “magyarkodás” az. Most döbbent meg pl. egy ismerősöm a fb-on, hogy szkíta-hun kiállítás nyílik Pécsett. Ez már kimeríti sokaknál a nacionalizmus fogalmát.

   Kedvelés

 2. Igen, ez is ennek az időnek a hozadéka. Egy bizonyos, egyre szűkülő körnek mindenféleképpen az. Milyen más nyelven lenne az adott nemzet neve pejoráló. El tudod képzelni, ha azt mondod negatív értelemben egy amerikainak, hogy te olyan amerikaiaskodó, vagy egy görögnek, hogy te olyan ősgörög vagy, nem vág pofán? 🙂 Nem baj, változnak az idők, számomra megnyugtató adat -és többet mond ezer szónál-, hogy a Lovasíjászt többen nézték a mozikban, mint az ÖSSZES magyar filmet együtvéve… plusz a ráadás.
  Remélhetőleg az emberek elkezdenek többet olvasni, érdeklődőbbek, műveltebbek lesznek és a gyarapodott tudásuk, szélesebb látókörük segítségével alakítanak ki SAJÁT véleméynt, nem szajkóznak, vagy protest véleményeznek.

  Kedvelés

 3. Egyébként, ha a magyarkodás (már ez a szó is borzalom, és groteszk) azt jelenti, hogy valaki ismeri a népszokásokat, a történelmet és elolvasta a gestákat, meg a Képes Krónikát (így olvasott Szkítiáról, pölö), és ez bárkinek is ciki… hááát, az tényleg fészbukolja inkábba Coelho idézeteket.:)

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s