VOLT

IMG_9806Réges-régen még nem léteztek fesztiválok, csak sima koncertek. Népstadion, PeCsa, Fekete Lyuk, Tilos az Á, Almásy tér… Ó, az a legendás István a király plusz Illés koncert! Meg a Guns’n’Roses – szarrá ázva. Hobó, Pál utcai fiúk, Sziámi és az akkor induló Kispál…

IMG_ 125Aztán ’93-ban elindult a Sziget, ami a régi időkben még Diáksziget néven futott. Büszkén elmondhatom, hogy részt vettem az elsőn, á lá Woodstock. A legmeghatározóbb élmény az volt, mikor egy őrültnek tűnő fazon kiállt a színpadra, állati hangon üvölteni kezdett, és pörögni, mint egy dervis. Csak álltam ott leesett állal, hogy ez meg kicsoda és mit művel… Talán eltaláltátok: Grandpierre Attila és az akkori VHK (most VCsSz névre hallgató) együttes volt az.

IMG_9813Utána még kétszer jártam a Szigeten, egyszer budaörsi haverokkal, egyszer pedig már családanyaként. Ekkorra az óbudai fesztivál már egyáltalán nem hasonlított a hajdani hippi-rock összejövetel jellegére, hanem mindent felölelni szándékozó multi-mega üzleti vállalkozássá nőtte ki magát.

IMG_9797A Sziget után sorra indultak a fesztiválok hazánkban. VOLT, Fezen, EFOTT, Balaton Sound, Strand… Ma már egy sima hosszú hétvégés falusi bulit is fesztiválnak hívnak, de azért a soproni VOLT az egyik legnépszerűbb. Most olvastam utána, hogy ez is 93-ban indult, de akkor még a városi sportcsarnokban, és csak miután kinőtte a kereteket költözött ki a Lővér Kempingbe.

IMG_9794Azt azért tudnotok kell, hogy amolyan nagy volumenű fesztiválon én már elég régen jártam. Az Everness ugyan a nevében fesztivál, de azért nem mozgat meg annyira hatalmas tömegeket, bár oda már többszörösen visszajáró vendégek és közreműködők vagyunk.

IMG_ 107A Kurultaj-t és a MOGy-ot hívhatnánk akár fesztiválnak is, bár a szervezők lehet, hogy kikérnék maguknak, mindenesetre ezek elég nagyszabású megmozdulások. Az ősidőkben már ott voltunk, a 2008-as induláskor, aztán a 2009-es legelső, óriási méretű MOGy-on is, végül 2010-ben, ami előtt sikerült a szervezőknek összeveszni, kettéválni, és akkor már nem Bösztörpusztán tartották a Kurultaj-t, hanem Bugacon. Itt ment el kábé a kedvem végleg az ilyen „nagy magyar” rendezvényektől…

IMG_ 077Szóval 2002 óta semmiféle olyan rendezvényen nem vettem részt, ahol a zene játszotta a főszerepet. Egészen mostanáig. Július 1. – VOLT fesztivál.

IMG_ 115Az előzmények: Rocker kedvesem, aki nagy Iron Maiden rajongó, izgatottan szól, hogy jön a Maiden Magyarországra! „Marha” lelkesen reagálok, hogy hurrá, éljen. De hát ő ki akar menni, mert utoljára kb. 20 éve volt Maiden koncerten. Menjél, mondom, hajrá. De hát ő utál egyedül menni koncertre, tartsak vele én is. Én??? Azt se tudom, mi az az Iron Maiden. Eszik-e vagy isszák? Jó, most persze sarkítok, tisztában vagyok vele, hogy egy híres heavy metál együttes, de ennyi. Akárhogy is erőltetem magamat, egyetlen számukat se tudom megemlíteni.

IMG_ 107Később: Párom közli, hogy a Maiden koncert a VOLT-on lesz. Szuper. Ő még sohasem volt egyetlen fesztiválon sem, menjünk már el együtt! Istenem, nem akarok Maiden-re menni, akikről az égvilágon semmit sem tudok. Akkor csak nézzem már meg neki, melyik nap lesz. Július 1. péntek. Pörgessük csak át, kik lesznek még aznap a fellépők. Tankcsapda… Hmmm, nem rossz. (Réka ellenállása csökken.) Wow, Kowalsky, de jó! (Réka kezd lelkesedni.) Micsoda? Csík??? Menjünk!!! (Réka önként és dalolva behódol.)

IMG_9801És mentünk. Két nap Everness után, a gyerekeket Veszprémben az apjuknak leadva, kettesben busszal indultunk meghódítani Sopront. A buszvégállomáson aztán érdeklődtünk, merre az arra. A nő az információnál kicsit furán nézett a hátizsákjainkra, hogy mi gyalog akarunk felmenni a Lővérekbe („Hosszú túra lesz az…”), de azért útbaigazított minket, még térképet is adott. Hát, lehet, hogy tényleg jobb lett volna ekkora hőgutában, ennyi cuccal a buszt választani… Amúgy elég lett volna a karszalagosokat követni, tele volt velük a város. A kempingbe elég izgalmas volt a bejutás a kapun, pedig akkor még épphogy csak gyülekezett a nép. De végre megkaptuk mi is a várva várt karszalagot.

IMG_9792Először körbejártuk a teljes helyszínt, feltérképeztük a helyet. Volt selyemerdő és csomó önkéntes egyesület sátra, hippibusz és bungee jumping, óriáskerék és mindenféle nyaktörő vidámparkos játék.

IMG_ 082Amikor aztán felfedeztük a két nagyszínpadot, onnan gyakorlatilag tapodtat se mozdultunk. Csak inni és pisilni.

IMG_ 063Az Intim Torna Illegál alatt a szélén ültünk és megebédeltünk.

IMG_ 074A The Raven Age már közelebb csábított minket a színpadhoz, de még ez alatt is főleg ücsörögtünk.

IMG_9809Amikor átmentünk Kowáékhoz, én már eléggé fel voltam pörögve. Ugrálás, kiabálás, taps és sikítás – volt itt minden. Amilyen hülye vagy, én úgy szeretlek…

IMG_ 093A kedvesemnek a sok rappelés nem jött be, a Csík már inkább. Én sokat táncikáltam rá, mesélt az erdő… A végén persze a Most múlik pontosan-nal zártak.

IMG_ 097Elvileg barátainkkal is találkoztunk volna, de mire ők megérkeztek, már lehetetlenség volt a nagyszínpadnak akár a közelébe is jutni. Jól tettük, hogy korábban lefoglaltuk a helyünket, és a Tankcsapdát már onnan hallgattuk a Maiden koncert helyszínéről, a kordon mellől.

IMG_ 104Amikor a Tankcsapda véget ért, gyakorlatilag a két nagyszínpad előtti óriási tér teljesen megtelt emberekkel. Utólag megtudtuk, hogy megdőlt a napi rekord – 53.000-en voltak akkor ott a VOLT-on.

13516233_10153789665524227_2570114951172614399_nHogy milyen is volt ez a híres-neves Iron Maiden… Hmmm… Annyira nem is rossz. Bár a tagok már 60 év körüliek, még most is nagyon energikusak, az énekes kifejezetten szuggesztív. Persze a rajongók kórusban énekelték az (általuk) ismert számokat: Fear of the Dark, Number of the Beast, Trooper… Az együttes jellegzetessége a 3 szólógitáros mesteri összjátéka. Mindenki izgatottan várta, mikor lép a színre Eddie, a Maiden emblematikus (robot-)figurája. Én csak hallgattam, a ritmusosabb részekre ringatóztam, és azon igyekeztem, hogy két lábban megálljak a hullámzó tömegben egy pár négyzetcentiméteres helyen. Akárhogy is akarta titkolni a kedvesem, azért én láttam, hogy ő (aki amúgy soha nem énekel és soha nem táncol) ezúttal mintha énekelt volna, vagy legalábbis a tömeggel együtt kántálta a refréneket.

IMG_ 113A vége után még adtak 3-4 ráadás számot, de sajnos aztán a „vissza, vissza” üvöltés ellenére sem tértek már vissza. A tömeg meg szétoszlott, és nekem úgy tűnt, mintha Sopron teljes lakossága, á, nem is, mintha az összes magyar ott lenne a fesztiválon. Na, ez már nagyon nem volt nekünk való, ez a tömegnyomor és tülekedés.

IMG_ 085Kb. 1 órára lettünk már nagyon fáradtak – de nem volt hol aludnunk. Sopron összes szállását lefoglalták már hónapokkal előre, a sátorhelyért külön kellett volna fizetni, na meg kinek volt kedve még egy sátrat, és a hozzá való hálózsákokat, polifoam-okat cipelni? Kerestünk hát egy „nyugalmasabb” előadói sátrat, pont a Folk színpaddal szemben, ahol már többen kidőlve szundikáltak az ottani párnákon. Mi is leheveredtünk a szőnyegpadlóra, fejünket a hosszú hurka-párnákra hajtottuk, és hallgattuk a népzenei karaoke-t. A Megy a gőzös és az Erdő, erdő ringatott minket álomba.

IMG_ 081Hajnalban ébredtünk, amikor is azt vettük észre, hogy valaki az éjjel betakart minket egy takaróval! Azt hittük, 5 órakor totál csendes lesz a tábor, de meglepve tapasztaltuk, hogy az éjszakai bulik sok helyütt még véget sem értek. Dübörgött a tüc-tüc! Mi voltunk kábé az egyetlenek, akik fogmosással és hideg vizet mosdással igyekeztünk életre kelni – a legtöbben ekkor inkább részegen dülöngéltek vagy kómásan fetrengtek.

IMG_ 075A térképnek aztán ekkor is hasznát vettük, amikor a születésnapomat megünnepelve várost néztünk, a Tűztoronyban jártunk fent, és étteremben ettünk (Csőszkunyhó fogadó – emlékeztek Müller Péter előadására az Everness-ről?) – a párom egy 30 dekás rántott szeletet.

Hazatérve a slusszpoén: Réka Nógrádon éjjel s nappal a „Fear of the Dark”-ot énekli…

2016. július

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s