Kertecske, befőzőcske

IMG_9940Mint azt már tavaszi bejegyzésemben írtam, idén a kertészkedés még csak átmeneti jellegű nálunk. Egyrészt a költözés miatt csak nagyon későn kezdtünk neki, az első lépéseket csak májusban tudtuk megtenni, szóval totálisan elcsúsztunk a kezdetektől fogva.

IMG_9893Másrészt ebben az évben energiáinkat főként a belső térre összpontosítjuk. Tripla költözés és bepakolás után most a fürdőszoba felújítás zajlik épp, aztán hétvégétől a csikótűzhelyünk épül, szóval akad dolog bőven.

IMG_9894Szóval a kert-téma egyelőre eléggé takaréklángon megy minálunk, de azért úgy voltunk vele, hogy valamiket csak csinálunk, és ha több lesz, mint a semmi, akkor annak már örülünk. Azért nem semmi, ami lett, hanem igenis valami.

IMG_9641Mindenből egy kicsi. Lett retek, lett saláta, és lett nagyon finom borsó is. Már kezd beérni a karalábé, a sárgarépa és egy pici petrezselyem is.

IMG_9900Nagyon szeretjük a nyári friss zöldségleveseket. Napközben az ember igazán nem is éhes, és akkor is főleg gyümölcsöt kíván meg innivalót, de estére szinte mindig főzök zöldséglevest: például tejfölös zöldbablevest vagy paprikás karfiollevest (piacról).

IMG_9936Sajnos gyümölcsök szempontjából eléggé mostohán állunk. Van itt a telekhatáron két szépséges cseresznyefa, csodálatosan virágzottak tavasszal. IMG_9937Már előre örültünk, micsoda fára mászások, gyümölcsszedések, és persze befőzések lesznek nyáron, de minden tervünket meghiúsították a madarak. IMG_9938Akiket alapvetően imádunk, minden reggel a csivitelésükre ébredünk. De ezek a gazok egyik napról a másikra (mikor még félig éretlenek voltak a cserkók) totálisan lekopasztották mindkét fát. Volt cseresznye, nincs cseresznye.

IMG_9941Mit tegyünk, élünk ehelyett azzal a lehetőséggel, amit elénk sodor az élet. Megismerkedtünk egy férfival, aki hetenként idehordja a zöldségeit a faluba piacra. Tőle van cukkini meg padlizsán is.

IMG_9945Megkértük őt, hogy ami gyümölcsöt csak tud, nagyobb mennyiségben hozzon nekünk, hogy legyen mit eltenni. Eddig már sikerült meggyet befőzni, őszibarackból pedig lekvárt is, befőttet is készíteni.

IMG_9946Remélem a nyár folyamán lesz még lehetőségünk sok gyümölcs és zöldség feldolgozására, hogy teli legyen télire az éléskamra. Addig is az Almáskertből csipegetjük a ribizlit, a ringlót, mikor mit találunk.

IMG_9592Még a gyógynövény-gyűjtögetés az, amit azért alkalmanként űzünk. Cickafark, kakukkfű, útifű, bodza – mindből tettem el valamennyit gyógyításra, fűszerezésre, teának. A lányok meg rendszeresen hozzák nekem a rétről a mezei virágokat, ezekből készült csokor díszíti az asztalt.

IMG_9685A kertünkben ugyanis eléggé nagy hiány van virágokból. El is határoztam, hogy ősszel nagyon sok hagymásat fogok dugványozni, hogy kora tavasztól legyen nárcisz, jácint, tulipán. Nyárra pedig rengeteg tarka virágot tervezek. Most csupán rózsaszínű rózsa nyílik, de végre a tűzliliom narancsszínében is gyönyörködhetünk.

IMG_9904A madarakra visszatérve: Most már azért érezhetően halkul a madárcsivitelés a kertünkben. A párválasztás megtörtént, a tojásrakáson is bőven túl vannak, sőt, a fiókák is repülnek ki a fészkekből. A fenyőnkön rakott fészek is üres már… Múltkor a veteményesünkben pihengetett egy repülni épp tanulgató kakukkfióka.

IMG_9564Egyébként a feketerigók a leggyakoribb vendégeink, de a kedvencünk a mátyásmadár. A bal oldali akácosban fészkel, de a jobb oldali fenyőfa közelébe jár ennivalóért. Úgyhogy az ember folyton-folyvást azt látja, hogy a mátyásmadár hol balra, hol jobbra röppen el. Nagyon megkedveltem őt, és mivel mostanában kint alszunk a teraszon, hajnaltájt van lehetőségünk őt közelebbről is megfigyelni.

IMG_9637Legközelebb a kertből képzeletben bevezetlek titeket a faházunkba, és elmesélem, hogyan találtuk meg az egyensúlyt a fürdőszobában a természetes és egyszerű megoldások illetve a XXI. század között. Szóval budi is van, és óriáskád is… Képriport hamarosan következik!

2016. július

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s