Kályha

IMG_0098Hívjuk inkább szakszerűen csikótűzhelynek. Mert egy kályhánál (szerintem) nem elég, hogy meleget adjon. A hőskorban Széplakon Bariska Gáborral összeszedtük, mire is jó egy ilyen multi-funkcionális kályha: fűti a szobát, süthetünk benne, főzhetünk a platniján, vizet melegíthetünk (rajta fazékban vagy létezik beépített vízmelegítős is), felette gyümölcsöt aszalhatunk, vizes ruhákat száríthatunk (pl. télen a hóleves kezeslábasok, tetején az átázott csizmák).

IMG_0082A hetedik pedig, mintegy ráadásként maga a fíling. Hozzásimulni, hallgatni a pattogó fa hangját, az üveges kályhaajtón át nézni a lángokat, beleszippantani a frissen hasogatott fa illatába… Öt érzékünkből négyet tud kényeztetni egy jó kályha (azért csak nem fogjuk megnyalni!).

IMG_0092Szóval nemcsak fizikai szükségleteket elégít ki (meleg, kaja, száraz ruha), hanem lelket is simogat. És hogy a harmadik szintről se feledkezzünk meg (test és lélek után a szellem), bizony igen fontos szellemi jelentősége is van egy kályhának. Régen ez volt a ház szíve-lelke, spirituális központja. És ha jobban megnézzük a formáját, mármint ennek a konkrét csikótűzhelynek, egyértelmű, hogy olyan, mint a templomnak. Van egy „tornya”, a búb, és van a „hajója”, a főzőlap, ráadásul a lelkiismeretes kályhaépítők, mint amilyen a miénk is volt, ezt megspékelik néhány extrával, például kis „kápolnával” vagy dísz-rátéttel.

IMG_0048De ki is építse a kályhánkat? Ezen nagyon sokkal dilemmáztunk, mert sok szempontot kellett mérlegelni: ár, távolság, profizmus, barátság… Végül is a sors, vagy mi a csuda úgy hozta, hogy „egész véletlenül” megtudtuk, hogy van egy szuper kályhás a falunkban. Egy székely öreg, akinek elég megnézni a házát, bőven megvan a kellő referencia. Azok a kályhák! Ráadásul még gyönyörű faragások is. Amikor megláttam Szabi verandáján a csikótűzhelyet, rögtön mondtam, hogy egy ilyet nekünk, de azonnal!

IMG_0037Az azonnal-ra persze várni kellett, először a fürdőszoba jött, aztán be is kellett szerezni a hozzávalókat. Bontott tégla a szomszéd faluból, újonnan csináltatott sütőbetét, kályhaajtók lomisoktól fillérekért, főzőlap majdnem új állapotban, jóval többért, mint fillérek…

IMG_0100A kályhaépítés folyamata kereken egy hétig tartott, és meg kell mondjam, én (a sok dzsuvát kivéve) nagyon élveztem. Párom elment itthonról, a hét vége felé már Kende is, szóval gyakorlatilag egyedül voltam itt ezzel az emberrel, és pár napig a fiatal segédjével. Az ifjak főleg a malterkeverésben, tégla-behordásban, agyagszűrésben segédkeztek. Szabi meg kigondolta (mondhatjuk, hogy rámeditált), aztán rakta, rakta, rakta…

IMG_0032Amellett, hogy érdekes volt végig követni, ahogy épül a kályha (eddig egészen másként láttam), jó volt a sok beszélgetés is. Minden nap újabb és újabb közös ismerőst fedeztünk fel, mesélt a gyerekkoráról Csíkban, a táncházas időkről, és még sok minden másról.

IMG_0010A kályhaépítés önmagában eléggé bulihangulatúra sikeredett. Rég láttam annyi sörös-dobozt és cigicsikket, mint ezen a héten. Na és a zene! Rátaláltunk egy szlovák rádióra (Antenna Rock), ami egész nap régi és új rockzenét játszott, köztük rengeteg olyat, ami az én kamaszkoromat határozta meg, úgyhogy volt időutazás rendesen. Csak azokat a szlovák vonyításokat tudnám feledni… A lényeg, hogy sokat énekelgettünk, fütyörészgettünk…

IMG_0034Először is ki kellett vonszolni az X kilós régi vaskandallót a teraszra (hogy hol lesz a végleges helye és hogy fog oda kerülni, ne is kérdezzétek!). Fel kellett szedni a padlót, mert a fa nem bírt volna el ekkora súlyt. És le kellett betonozni az alapot.

IMG_0035Ezt követően felépült az alap téglából, aminek a legszebb része a két fatároló. Mindkettő íves, nagyon dekoratív, a nagyobba megy majd a nagy tűzifa, a kisebbe a gyújtós.

IMG_0045Aztán jöttek a járatok, úgy, hogy kétfunkciós lett a kályha. Van tavaszi-őszi üzemmódja, mikor a füst egyből a kéménybe egy, és téli, amikor jár-kel a búbban, sok-sok meleget sugározva.

IMG_0099Majd elkezdett épülni a „torony”, és beleépült a sütőbetét. Kétemeletes, és pont belefér a legnagyobb tepsim is. Már nagyon várom, hogy benne készüljön kenyér, pogácsa, sütemény.

IMG_0096Végül a főzőlap és a kályhaajtó is a helyére került. A platni azért nagy öröm nekem, mert háromrészes, mint a sparhelté, ráadásul van a peremén egy rúd. Egyrészt ha az ember véletlenül nekiütközik a kályhának, ne a sarkának fusson neki, hanem kicsit letompítja a lekerekített formájával. Másrészt erre lehet akasztgatni a nedves konyharuhákat, pikk-pakk meg fognak száradni.

IMG_0051Ezután következett a tapasztás, először sűrűbb agyaggal, és itt jött egy újratervezés, mivel a tégla (nem tudni, mi lehetett a felületén) másnapra több helyütt ledobta magáról az első réteget. Le kellett verni, bekenni agyaglével, ezután már nyugodtan kerülhetett rá újabb réteg.

IMG_0075Aztán, ilyet se láttam még, a vászon. Eleinte nem is értettem, minek kell nekem Vácott zsákvásznat venni, de aztán csodálattal néztem, hogy simul rá a kályha felszínére. Így a felület homogén lesz és tuti nem fog berepedni. A legfelső réteg ismét agyaglé, és mondjuk úgy, hogy a lényeg elkészült.

IMG_0076De jött a sok extra! Mert hogy Szabi nem egy átlagos kályhás, megadta a módját, hogy műve szép is legyen, ráadásul szellemiséggel teli is. Egyrészt kaptunk egy kis „kápolnát”, kiugróval, beugróval. Egyelőre üres a helye, ide már megrendeltem egy únyi keramikus ismerőstől egy színes kályhacsempét. Bordó lesz és virágmintás. Másrészt kaptunk egy csodálatos rátétet! Első ránézésre kettős kereszt és liliom-forma. Amúgy meg „Egy az Isten és Teremtés”. Égi Istentől, és kettő földi teremtőből születik Egy – nekem ezt mondja ez a dísz.

IMG_0079Egy jó kályhaépítő nem hagyja ott a háziasszonyt a kész kályhával próbafűtés nélkül. Miután az első adag füst után rájött Szabi, hogy vizes papírral gyújtott be, már szuperül égett, és húzott, mint a kisangyal. Igaz, 30 fokban a begyújtás nem volt valami fantasztikus élmény, eleve izzadtam a befőzésnél a gőztől, ráadásnak meg jött a befűtött kályha… Halálos volt, de megérte, mert egyértelművé vált, hogy a kályha nemcsak klasszul néz ki, hanem jól is működik.

IMG_0040Tehát kész lett a csikótűzhely, de persze hátra volt még néhány „apró” mozzanat. Miután a kályhaépítő elvonult, ki kellett takarítani a házat belül (mindenen ül a kosz!), a teraszt pedig kívül. Ez a folyamat még mindig zajlik, a terasz jelenleg is vörös színű a téglaportól. És ott van a sitt, a különböző vödrök fogalmam sincs miknek a maradékával, egy hatalmas hordó, amiben keverték az anyagot, és sok ez meg az… A kályhaajtókat le kellett súrolni, lesz, amelyikről a rozsdát is le kell majd később maratni.

IMG_0101A tégla nemcsak agyagos volt, hanem malteros is. Ezt hiába kapargatom, mondta Szabi, csak savval jön le. Ugyanis a malterban lévő kalciumot csak a sósav marja le. Ez ma meg is történt, majd megfulladtam, könnyem-taknyom összefolyt tőle, de kész lettem vele.

IMG_0070És most tényleg elmondhatom, hogy egy újabb régi álmom valósult meg (idén már volt pár, repülés, Madeira, saját otthon…)! Most már csak arra várunk, hogy száradjon, és hogy eljöjjön az ősz, bele kerüljenek az első fahasábok, megfőjön rajta az első étel, megsüljön benne az első süti, és megmelegedjen mellette a családunk.

2016. július

5 thoughts on “Kályha

 1. Kedves Réka!
  Már a nyáron is, mikor ez a poszt felkerült, megszerettem volna kérdezni, csak aztán elmaradt, hogy hogyan és mivel tisztítottad meg a főzőlapot, hogy ilyen szép lett? Nekünk is van egy hasonló kályhánk, ahol egy év alatt eléggé rozsdafoltos lett a platni (rácsöppent ez-az), de nem mertem még nekiállni, mert nemigen tudom mivel lehetne rozsdátlanítani. (Elrontani nem szeretném, nehogy csúnyább legyen mint most, de lassan szeretnénk beizzítani, legalább a tűzhely részét, így valamit kezdenem kellene vele.) 🙂
  Köszi előre is.
  Marianna

  Kedvelés

  • Kedves Marianna, ezt újonnan vettük, még jó, hogy ilyen szép 🙂 Sima vízzel letisztítottam és ennyi. Hogy mit kezdek majd vele, ha majd erre is rácsöppen ez meg az, fogalmam sincs, de gondolom, lehet rozsdátlanító szert kapni, nem? Amúgy én mikor lecsöppen, igyekszem egyből feltörölni (már amennyire a forróság engedi), hogy elejét vegyem a rozsdásodásnak.

   Kedvelés

   • Amúgy tegnapelőtt gyújtottunk be először, mivel “itt a tél”, kint nulla fok van nálunk, és nagyon jól szuperál a kályha, már a tűzhelyén főztem az ebédet.

    Kedvelés

   • Ja, hogy új, azért ilyen szép. 🙂 A mienk is szép volt, de a lecsöppenő víztől hamar foltos lett. 😦 (Elég a fedőről visszacsöppenő pára, vagy egyéb.) (Két éve van használatban.) Azért köszönöm. Valamivel nekiállok mindenképp, mert már jó lenne használni. Gratulálok egyébként az egész kályhához, legyen sok örömötök benne. Tavaly még nem igen főztem rajta, de idén már én is ezen tervezem a főzést, hogy a palackos gázt ne nagyon kelljen használni. Amit a legjobban várok, az a téli pirítós kenyér szezon. :)) Nyáron soha nem eszünk, de télen, mikor itt a jó meleg kályha. 🙂 Húú, akkor nálatok már igen szép hideg van. Eltökélt szándékom volt nem begyújtani még októberben, de férjem meggyőzött, hogy jobb ha nem engedjük teljesen kihűlni a vályog falakat, mert sokkal nehezebb lesz utána az egészet felfűteni, úgyhogy mégis csak tüzelés lesz. Szép napot nektek! Marianna

    Kedvelés

   • Még sose laktam másfél évnél tovább egy helyen se, így nem tudom, mi lesz az évek során a platnival. Aznap, mikor begyújtottunk, automatikusan begyújtottam a gázt a főzéshez. Aztán a párom mondta, hogy süsü vagyok, hát ott a csikótűzhely 🙂 Nekem nincsenek előre eltökélt szándékaim, akkor gyújtunk be, mikor hideg van. Mondjuk nálunk tavaly 16 fok volt az alap, de itt 19-20 fok, és ez tök kellemes.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s