(Vissza)váltás

IMG_ 073Váltok, vagyis visszaváltok. Talán már kicsit unalmas, hogy mindig a házunkról (tárgyak, kályha, fürdő, ágy-szekrény) meg a programjainkról (Barlangnapok, Everness, VOLT-Sopron, Nyíregyháza) írok.

IMG_ 177Pedig voltak nekem korábban jellegzetes „rékás” témáim. Például az ÉletIskola. Tudom, már régen írtam a gyerekekről, de ennek az az oka, hogy alig voltak itthon. A kislányok az apjuknál a Bakonyban töltöttek el hosszabb időt, a fiam hol a tanyán, hol únyi barátoknál, hol Nagymaminál, a nagylányom pedig Kanadában az öcsémnél másfél hónapot. Több olyan időszak is volt tehát, amikor nulla (!!!) darab gyerek tartózkodott itthon. Mostanra szállingózott haza mindenki, úgyhogy innentől kezdve majd megszaporodnak a gyerekes bejegyzések is.

IMG_9935Tipikus „rékás” téma az életmód is, annak minden nemű változásával, akár anno a nomádabb, most meg a néhány fokkal civilizáltabb irányba. Most az életmód témakörében a testi egészség került nálam előtérbe, és ennek több oka is van. Egyrészt mert észrevettem, hogy a nyár folyamán egyre több édességet, méghozzá tök egészségtelen bolti vackot eszegetek, néha mértéktelen mértékben. Főleg lila tehenes csoki formájában…

IMG_ 090Másrészt mert az igen sűrű ház-felújítós, befőzős, ide-oda utazgatós időszakban kissé elhanyagoltam, majd a végére teljesen elhagytam a mozgást a mindennapokból. Persze rohangáltam én azért, sokat gyalogoltam, dolgoztam is, de az egészen más, mint a tervszerű sport. Ugye korábban volt a reggeli tornám, amit imádtam, de valahogy sajnos elmaradt.

Na de most aztán már! Réka lendületet vett ééés… Nagy életmódváltás – újratöltve!

IMG_ 056Persze fogyókúráról szó sincs, nem akarok igazából fogyni. De valahogy az utóbbi időben olyan furcsának éreztem a testemet. Az étel nem energiát adott, hanem lehúzott. Eltelítődtem, főleg ha a fent említett édességeket ettem. Kicsit függőséghez hasonlított a dolog – volt egy rövid jó érzés, míg elnyammogtam a nasit, aztán meg jött az üres lelkiállapot és a vacak testi érzetek. Sokszor túltömött gyomor, puffadt has, elnehezedés. Pedig a régebbi versenysúlyomhoz képest az öt szülés után csak pár kilóval vagyok több (egészen pontosan 58), mégis…

IMG_9934Kaja-ügyileg ez nem úgy néz ám ki, hogy most aztán soha többé csoki. Amúgy se gondolom, hogy ezek a „nulla ez, csakis az” jellegű diéták hasznosak volnának. Legalábbis semmiképp nem nekem valók. Kivéve, hogy nulla alkohol, nulla cigi, nulla kávé és nulla husi. Ez alap. Nekem. Már azt hiszem, ezzel is eléggé kilógok a sorból, de azért nem leszek vegán meg paleo meg nyers meg semmilyenes. Inkább elhatároztam, hogy sokkal jobban odafigyelek a testem szavára. És a valódi szükségletekre, nem arra, hogy a lila csomagolás láttán összefut a nyál a számban. Nem tömöm degeszre magamat, és bármennyire is csábít a dupla adag leves vagy főzelék, nem repetázok. Tehát a jelszó, kevesebbet és minőségibb tápanyagot.

IMG_ 183Ehhez a nyár hozzásegít, hiszen ebben a melegben az embernek nem igazán van kedve enni, különösen nem kompaktabb kajákat. Reggel mindig vizet iszom, hadd telítse el a gyomrom, és csak akkor eszem, mikor már tényleg érzem, hogy éhes vagyok, nem amikor úgy vélem, itt lenne a reggeli ideje. Akkor is főleg müzlit tejjel vagy joghurttal, gyümölccsel és max. egy péksütit. Napközben ilyenkor inkább nyers ennivalók mennek, és a vacsora a meleg étel. De arra figyelek, hogy túl későn már ne kerüljön a hasamba egyetlen falat sem. És persze édességből minél kevesebb…

IMG_ 150A mozgás terén is van változás. Újrakezdtem a reggeli tornát, de kicsit intenzívebben. A „vejem” lett a „személyi trénerem”. Azaz a nagylányom barátjával kezdtem el edzeni. Elkezdtem súlyzót használni, hogy kicsit formásabb legyen az alakom. Átalakította a súlyzóját, hogy elbírjam. Alapból olyan böszme volt, hogy fel se bírtam emelni…

IMG_ 070Ma reggel pedig elkezdtük a közös futást. Először a forrásig, kényelmes tempó, a végén sprint, össz. kb. 1 km, örültem, hogy túléltem. Vissza erőltetett gyaloglás, és a végén újra egy kis futás. Majd kiköptem a tüdőmet. Tudom, ez a legnehezebb része, nem is annyira az izom, semmint a tüdő. És most is azt éreztem, mennyire nehéz a testem. Persze azért is szeretnék mozogni, hogy jó formában legyek, de főképp az edzettség miatt. Hogy könnyedebbnek, erősebbnek érezzem magamat.

IMG_9933Még van egy különleges része a gyakorlatoknak: a szemtorna. Régebben ezt napi szinten űztem, aztán valahogy ez is elmaradt. Tavaly nem bírtam tovább és lett egy olvasószemüvegem, de nagyon odafigyelek, hogy a lehető legritkábban használjam. Amikor friss vagyok vagy a gép előtt ülök, nincs is rá szükségem. Csak akkor teszem fel, amikor könyvet-magazint olvasok (azokat valahogy homályosabban látom), illetve ha estére már nagyon elfáradt a szemem. De most a szemtornával igyekszem karbantartani, esetleg ha sikerül, javítani is rajta.

Azt tanácsolom, kezdjetek bele egy NAAAGY életmód-váltásba. Higgyétek el, megéri!

 

2016. augusztus

4 thoughts on “(Vissza)váltás

 1. Ha valaki mozgásgazdag életmódot folytat, vajon szüksége van sportra? Az nem a mozgásszegény életmód mozgással való mesterséges feldúsítására/kiegészítésére van?

  Kedvelés

 2. Én abszolút egyetértek veled, a napi szintű jövés menés, munka nem adja ugyanazt, mint a célirányos testmozgás. Én is épp 1-2 hete kezdtem bele az izomfejlesztésbe (sohasem sportoltam), és mivel nálam sem a fogyás, hanem épp ellenkezőleg, a hízás a cél, kicsit nehezebb helyzetben is vagyok. De, már most, ilyen rövid idő elteltével is érzem a változást, sokkal jobb az állóképességem, és már kívülről is kezd látszódni. No, igen az egészséges táplálkozás terén én is lazultam az elmúlt időben jócskán, köszi, hogy figyelmeztettél erre ezzel az írásoddal. (Én szívesen olvasom az életeretekről, házatokról szóló írásokat, szuper idáig minden a portátokon!!)

  Kedvelés

  • Örülök, ha inspirállak 🙂 Én azért hízni nem szeretnék! Inkább arányos alakot, jó állóképességet. A mai futás pl. nehezebben ment, mint a tegnapi, de azért kicsit hosszabb volt a táv. Érdekes figyelni a testemet… Írok én mindenféléről, csak jó, ha megvan a különböző témák között az arány.

   Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s