Fekete? Fehér? Igen? Nem!

IMG_0342A mostani írásomat az ihlette, hogy tegnap egy ismerősöm törölt az ismerősei közül. Persze nem kellene ennek túl nagy feneket keríteni, megtörténik ez alkalomadtán, ilyen ez a közösségi háló. Bevallom, egyetlenegyszer én is csináltam hasonlót. Nemhogy csak simán töröltem, hanem le is tiltottam egy olyan embert a fb-on, akit a valóságban tényleg személyesen ismertem. De ennek az volt az oka, hogy folyamatosan beszólogatott, minden általam megosztott poszthoz negatív, kritikus és bunkó hangvételű megjegyzéseket fűzött. Egyszóval egy troll volt, aki a kukában végezte nálam. A tegnap események azonban másról szólnak, mögöttük húzódnak olyan dolgok, amik elgondolkodásra sarkalltak.
IMG_0331Hogy mi indította az illetőt erre a tettre? Igazából a felszínt tudom csak leírni tényszerűen, a mögöttesről meg legfeljebb agyaglatok egy kicsit. Hogy mi is történt? Megosztott egy rövid posztot arról, hogy ez a Gyüttment fesztivál mekkora egy nagy rakás szar. Én meg erre csak annyit reagáltam, hogy azért elég hasznosnak tűnő programjaik is vannak, sok gyakorlati foglalkozás, ráadásul én is ott leszek, szóval annyira csak nem lehet szar. Ez utóbbi mondatot még amolyan humornak is szántam.
IMG_0356De nagyon nem így jött le neki a dolog, azt válaszolta, hogy letértem a régi útról, amit még a Mesterünk kijelölt, és most jött el az idő, hogy töröljön az ismerősei közül. Hoppá…
Egy kis magyarázat a fentiekhez: anno japán szamurájkardozást tanultam egy ideig, később az ő csoportjába jártam, ő lett az edzőm. Hogy tovább fokozzam, a gyerekedzésein már mint segédedző is részt vettem. Sőt, extra adalék, hogy engem kért fel a zebegényi harcművész-esküvőjének megszervezésére.
IMG_0229A virtuális világban tehát többé nem az ismerősöm, pedig, milyen abszurdul hangzik, már több mint 15 éve ismerem őt. Ténylegesen, személyesen. Ráadásul barátomnak tekintettem őt, habár elég rég találkoztunk. Az illető kiköltözött egy tanyára, lett sok állata, természetes életmódot él (gondolná az ember, hogy mint ilyen, üdvözli az olyan lehetőséget, mint a Gyüttment). De nap mint nap eszembe jutott, méghozzá mosás közben. A magyarázat: tőle kaptam a „Forgatag” fedőnévre hallgató kézzel tekerős mosógépemet. És minő morbid helyzet: épp tegnap osztottam meg a hirdetését (állatait árulja), azzal a felvezetéssel, hogy X.Y. barátom (!) felhívását ajánlom. S ez a „barát” pár órával később egy gombnyomással kiiktatott az életéből… Csak azért, mert nem úgy élek, mint ő, vagy mint ahogyan a mesterünk sugallta.
IMG_0349Egyrészt nem hiszek abban, hogy egy embernek úgy kell élnie, ahogyan azt a mestere előírja. A mester útmutatásokkal szolgálhat, példát mutathat, az edzéseken és a saját életén keresztül egyaránt. A miénk tényleg nagyon jó edzéseket tartott, és olyan, a mindennapi életben kiválóan használható bölcsességeket mondott nekünk, hogy sok mondata még ma is a fülemben cseng: Amit adunk, azt kapunk. A gyorsaság hasznos, a sietség káros. Hogy mennyire fontos a periférikus látás. Satöbbi.
IMG_0333Másrészt miért is kellene nekem úgy élnem, ahogyan valaki más? Vagy ahogyan valaki más előírja? Én Réka vagyok, nem a volt mesterem, a volt edzőm, vagy a volt férjem klónja!
Harmadrészt: hogy mondat valaki véleményt egy olyan eseményről, amin nem volt soha, és nem is tervez elmenni rá? Csak olvassa a programokat, és ez alapján kreál magában róla egy képet. Amúgy ezekre alapozva szerintem egy egész pozitív kép alakulhat ki az emberekben, így bennem is.
De ne feledjétek, ezek csak a fejünkben alkotott képek! Nekem igazából fogalmam sincs, milyen a Gyüttment fesztivál. Soha nem jártam Csobánkapusztán, úgyhogy majd akkor kérdezzetek róla, miután megláttam a saját szememmel, átéltem a saját személyes jelenlétemmel. És ekkor is csak az én szemszögemből leszek képes róla beszámolni. Lehet, ha megkérdeztek majd akárki mást, ő totál másképp fog róla mesélni. Pozitívabban vagy negatívabban, egyes eseményeket kiemelve, másokról egy szót sem szólva, máshová helyezve a hangsúlyokat, mint én.
IMG_0357Valószínűleg itt is, mint akárhol máshol, lesznek olyan emberek, akik nem (teljesen) hitelesek, akik bort isznak, és vizet (max. fröccsöt) prédikálnak. Mint ahogyan az Everness-en, a tudatosság ünnepén sem hiszem, hogy csupa bazira tudatos ember volt ott. Az én életmódom is megváltozott az elmúlt évekhez képest, mégis a régi jurtás és az ökofalvas tapasztalatokról fogok mesélni. Én is változom, mint akárki más. Persze a lelkem mélye, a személyiségem alapjai maradnak, de a külsőm, a körülményeim, a gondolkodásmódom – minden más, mint tizen-, huszon-, vagy harmincévesen. Majd meglátom, hogy a negyvenkétéves énemnek mit fog jelenteni a Gyüttment.
IMG_0235De miért a rosszat kell ebben nézni? Miért nem lehet a jó oldalát látni? Végre egy olyan fesztivál, ahol segítik azokat, akik természetesebben szeretnének élni. Ahol ingyenes a belépés annak, aki lóval érkezik, komposzt vécé van és napkollektoros zuhanyzó, bio-kajákat lehet enni, nem a sok szemetet, ahol rengetegféle kézművességet ki lehet majd próbálni, ahol a vidéki életmódot már megtapasztalt emberek mesélnek azoknak, akik most gondolkoznak arról, hogy kilépnek a városból, és gyökeresen változtatnak az életükön.
És van, akinek ez nem tetszik, ráadásul kizárja azt, akinek viszont igen. Érthetetlen. És szomorú is sajnos. Kezd elegem lenni a szélsőség minden formájából, különösen annak másokra való ráerőltetéséből! Álljon itt erre egy másik példa:
IMG_0234Szintén mostanában történt, hogy beléptem egy Vegetáriánus csoportba. Aminek ma már nem vagyok a tagja, mindjárt le is írom, miért. Gondolná az ember, hogy itt ösztönzi egymást a sok vega, megosztanak tanácsokat, ételrecepteket, étterem elérhetőségeket, stb. Hát nemcsak ez zajlik ott, hanem egymás piszkálása. Kommentekben megy a gyűlölködés. Oké, vega vagy, de miért iszol tejet? Szegény boci. Miattad szenved egy állat. Hogyhogy eszel tojást? Az egy petesejt. Elpusztítasz vele egy életet, vagyis elveszed egy potenciális élet lehetőségét. Ha nem csak növényt eszel, akkor utállak. Hangsúlyozom, a csoport neve, nem Vegán, hanem Vegetáriánus!
Mint a kommunista időkben: Aki nincs (teljesen) velünk, az máris ellenünk van? Megint ugyanaz, hogy valaki másra akarja kényszeríteni a saját gondolatait, nézőpontját, életmódját.
Ismét vallomás következik: Sajnos én is ilyen voltam. Amikor szélsőségesen éltem, minimum furán néztem arra, aki nem olyan, mint én. Nem is tudom, mi a jó szó, megvetettem, lenéztem a városiakat, a húsevőket, a kórházban szülőket, azokat, akik suliba járatják a gyerekeiket, egyszóval mindazokat, akik nem olyanok, mint én. És a bloggal bizony akkoriban nyomatni akartam az én igazamat, amit az egyetlen egyetemes igazságnak tartottam. Prédikáltam, hirdettem az igét. Azért, hogy más is, sőt, mindenki más, az egész világ éljen úgy, mint én, gondolkozzon úgy, mint én, legyen olyan, mint én.
De miért kellene, hogy az emberek olyanok legyenek, mint én? Tök gáz volna, ha csupa Réka élne a világban! Miért gondolja valaki úgy, hogy ami nem fehér, az automatikusan fekete? A kettő között széles a skála, és most nem a szürke ötven árnyalatára gondolok. Ott a spektrum rengeteg színe. Hétmilliárd ember él a Földön, hétmilliárd saját világgal. Ma már nem hiszem, hogy van egyetlen egyetemes valóság és igazság.

2016. augusztus

4 thoughts on “Fekete? Fehér? Igen? Nem!

 1. Nekem van egy ötletem, hogy miért nem tűri a Gyüttmentet. (ahova már tavaly is elindultunk, de még idén se értünk oda 😦 , talán majd jövőre )
  szóval miért nem tűri? Mert az Őt megsértő ember is “Gyüttmentes”. De ez csak egy ötlet…

  Az ítélkezés nagyon érdekes felvetés. Én pl. szerintem azért kerültem ebbe a mostani élethelyzetembe, mert korábban nagyon lenéztem, elitéltem azokat, akiknek aztán az élethelyzetét pár évvel később megkaptam. Úgyhogy hátrább az agarakkal, ezt szoktam mindenkinek tanácsolni, aki beleszalad ebbe a hibába. 🙂

  Kedvelés

  • Látod, hogy amit adunk, azt kapunk? Vagy legalábbis hasonlót? Az okot nem tudom pontosan, de szerencsére már túl vagyok rajta. És most nagyon úgy érzem, nem baj, hogy nem jutottam el oda. De azért ez a sors vicces fintora, hogy ezért törölt, és pont nem sikerült elmennem…

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s