Mizu?

IMG_0565Nem emlékszem, hogy csináltam volna korábban ilyen mizu-bejegyzést. Ha volt is ilyen, nem emlékszem, biztos nem túl gyakran. A mizu-írás olyan, hogy nincs egyetlen meghatározó témája, csak úgy összeszedem, hogy épp mik történtek velünk az elmúlt időszakban. Egy hét eseményeit sűrítem bele egy oldalba, kihagyva belőle a „Pörgünk!” című bejegyzésben leírt munkákat.

 • IMG_0563A Gyüttment fesztiválra előzetes reményeim ellenére nem jutottunk el. A helyszín, Csobánkapszta mindössze 30 km-re van kicsiny falunktól, ahonnan ugyan vonattal fél óra Vác és egy óra Budapest, a megye többi településébe viszont katasztrofális a tömegközlekedés. 3-3 óra lett volna oda-vissza! Ráadásul a faluból még fesztiválbusz vitt volna a pusztába, ami fejenként 300 Ft lett volna, így a családunknak csak ez az út 3000 ft-ba került volna. Így fájó szívvel lemondtam az előadásomat, pedig a régi jurtás életmódról meg ökofalvas tapasztalatokról meséltem volna. Akit érdekel, keressen meg magánban, és mesélek!
 • IMG_0463Végül is a végén már elég erőltetettnek tűnt az egész szervezkedésem fuvar-ügyben, szóval inkább bementünk Budapestre, és csupa városi dolgot csináltunk családostul, úgy mint szökőkút és tulipán-fotelek, pizza és fagyi a Westendben, aztán másnap a gyerekeknek Nagymamival pancsolás az Olimpia-parkban, nekem meg női kör a szigeten.
 • IMG_0468Na igen, ez most már lassan hagyománnyá válik, hogy a régi „boldogasszonyokkal” így nyár végén összejövünk a Margitszigeten, és elmeséljük, kivel mi történt az elmúlt évben. Ha pedig valakinek problémája, megoldandó élethelyzete van, annak igyekszünk segíteni. Idén sajnos csak négyen voltunk… Én boldogan meséltem a sikeres válásról, az új otthonunkról, a jól működő tanulócsoportunkról, és a kedves szerelmemről. A „Boldog Nők Körét” egészen új alapokon, új formában és feltételekkel indítom majd újra ősztől.
 • IMG_0572Hatalmas nagymosást rendeztünk, ebben a szép meleg, napos időben hamar száradtak az ágyneműk. Ha valaki érdekel: hol ezzel mosok, hol azzal. Elhatároztam, hogy mindenben ezt az alternatív életmódot fogom követni, azaz budi is, komposzt vécé is, saját zöldség is, piac is, ami pedig a mosást illeti: forgatag is, normál mosógép is. Legtöbbször párhuzamosan csinálom: beindítok egy programot a koszosabb ruhákkal a fürdőszobában (természetesen mosószóda és illóolajos öblítővíz), és közben kimegyek forgatni a kevésbé alapos mosást igénylő ruhákat a teraszon.
 • IMG_0486A jó időt kihasználtuk, és iskolakezdés előtt elmentünk egy utolsót a váci strandra. Volt itt minden, ami kell: fagyizás (a főutcán egy gombóc dupla adag!), pancsolás, napozás. Amikor épp nem tépték egymást a gyerekeim, egész cuki tesók voltak. Szóval hol azt láttam, hogy a lányok üvöltenek, zokognak, és verekszenek a medencében, hol meg azt, hogy a nagyobbak angyali türelemmel tanítják úszni a kisebbeket. Már Kincsőnek is sikerül 3 mp-ig fenn maradnia… Míg el nem süllyed! A napozást pedig a nagylányom vitte kissé túlzásba. Gondolta, hogy amit egész nyáron elmulasztott, az most egy nap alatt bepótolja. Tippelni lehet a bőrszínére… Én persze barna vagyok, mint mindig (örök hála apukám génjeinek!), Kendénél pedig a legfeketébb hátat kell keresni az egész strandon.
 • IMG_0483Amúgy: Iskolakezdés? Egy otthontanulós családnál? Hát igen. Egyrészt Virág lányomnál ért véget a vakáció, és megkezdte újabb (a tavalyi nyelvi előkészítő után nem is tudom, hogy hívják most őket. Újra-kilencedikes? Vagy tizedikes?) tanévét Abán. Beköltözött a kollégiumba, ahol majdnem ugyanazokkal van együtt, de másik szobában. Megjöttek az új „NYEK”-esek, lehet ismerkedni. Náluk modulrendszer van, úgyhogy idén is rengeteg angolórájuk lesz, de bejön második nyelvnek a német is. Ennek legalább annyira „örül”, mint a kémiának. Bár ezt az osztályfőnöke fogja tanítani, aki jó fej, szóval még azt is el tudom képzelni, hogy megszereti a vegytant. Viszont lesz dráma meg rajz, és logika Joci bával, akit mindenki szeret, és végre újra aktívan néptáncolhat.
 • IMG_0555És bizony mi is készülünk az ÉletIskola újabb tanévére. Habár persze egész évben élünk, de nyári szünet nálunk is van a szervezett tanulásban mert a vakációban szétszélednek a gyerekek: apjuk, tábor, nagymama, akármi… Mostanra mindenki hazajött mindenhonnan, úgyhogy kezdődhetnek a Börzsönyi Tanulócsoport újabb kalandjai! Természetesen a hangsúly a szabad otthontanuláson van, de azért van rend is nálunk. Ezt a „tanmenetet” dolgoztam ki a héten. Három napomba telt, hogy összehangoljam a magyar iskolák tananyagát a mi elképzeléseinkkel, és a természet rendjével. Talán sikerült, de persze a gyakorlat fogja megmutatni mennyire. Erről természetesen jó szokásomhoz híven be fogok nektek számolni itt a blogon.
 • IMG_0464Az az érdekes, hogy habár a gyerekeknek nem is mondtam semmit arról, hogy most aztán irgum-burgum, tessék tanulni, valahogyan ösztönösen ráéreznek ennek a időszaknak az összeszedettségére, kissé már beljebb fordulására. Átlapoztuk a naptárat, juj, itt a szeptember, mondjunk róla mondókát, olvassuk el a „Szeptember végén”-t (Kincső, aki ténylegesen most lett elsős, olvasta el az első részét, gyakorlatilag folyékonyan). Csillag a barátnőjével belekezdett egy blog írásába (Tipp: Vajon ki adta a sugallatot?), és múltkor behúzódtak a hálószobába, csendesen olvasgatni.
 • IMG_0558És mint a szokásos iskolások, ők is összekészítették a sulis cuccaikat. Ami persze nálunk tankönyv- és munkafüzet-mentességet jelent. Mindössze egyetlen füzetet. Aki régóta olvas, az tudja, milyen füzetet vettem mindenkinek. Nagy alakú, sima lapú, vastag, és kemény fedeles. A borítója drapp, egy kis zöld fácska van rajta. Nagyon szeretjük! Basszus, most jut eszembe, hogy egyvalakinek nem vettem: magamnak! Mindegy, egy készlet színes-ceruzáért úgyis be kell mennem Vácra; a többieknek persze van minden szín, na de ki az, akitől mindig le szoktál nyúlni a legjobb színeket? Hát persze, hogy Anya! Egy órát legalább eltöltöttünk hegyezéssel… De most már rend van a tolltartókban, és csodák csodájára mindenkinek megleltük az elveszettnek hitt ollóját, hegyezőjét, vonalzóját.
 • IMG_0570Olyan esemény történt velem, ami 8 (!!!) éve nem! Évnyitón jártunk! A szomszédos falu iskolájában, ahová a barátnőmék most íratták be a gyerekeiket magántanulónak. Mindhárom gyerek szertornázik, és ezt a tudásukat be is mutatták az ünnepségen. Jó volt látni ügyességüket, és beszélgetni barátnőmmel, akivel (és férjével) a régi barátságot nemrég újítottuk fel. Amúgy elég szép falu ez a Diósjenő, el is határoztuk, hogy még ebben a hónapban ellátogatunk a pizzériájába. Csillag annyira édes volt! Megszólalt a suliban a csengő, és ő megkérdezte, hogy mi ez? Akkor döbbentem rá, hogy ő még sosem hallott ilyet. Istenem, de jó, hogy a gyerekeim tanulását soha nem szakítja félbe semmiféle csengő!
 • IMG_0571Mi a tanévet egy jó hangulatú lecsó-befőzéssel kezdtük. Nem fehér blúzban és sötét szoknyában, hanem kötényben. Nagymamiék is kijöttek segíteni, összesen nyolc ember dolgozott azon, hogy elkészüljenek a finomságok. 20 kiló paradicsom (a lecsó mellett paipüré is készült), 10 kiló paprika, 5 kiló hagyma. Hámozás, vagdosás, főzés, mosogatás… Beájultam. Az első körben 6 üveg paradicsom, és 11 üveg lecsó lett kész, de a lavórok még félig tele vannak, holnap jön a második kör. Aztán hétfőn: Indul az ÉletIskola!!!

2016. szeptember

4 thoughts on “Mizu?

 1. Kedves Réka,
  sikerült belépnem és talán hozzá szólni is tudok.
  Várom már az iskolás bejegyzéseit. 🙂
  Igazándiból én nem nagyon tudom, hogyan is számolják ma már az iskolai éveket.

  A gyerekei most hanyadikosok lesznek?
  Önöknél hogy van ez, otthon tanulnak és fél évente, évente bemennek a beíratott iskolába és ott vizsgáznak? Írásbeli, szóbeli? A kapott jegyek pedig bekerülnek a bizonyítványba?

  Megkérdezhetem, hogy a tematikát honnan tudja? Az iskolából küldik Önnek?

  Köszönöm.
  Erika

  Kedvelés

  • Kedves Erika, szerintem nyugodtan tegeződjünk, jó?
   Azért problémáztam azzal, hogy hányadikosak is a gyerekek, mert Virág tavaly egy ú.n. nulladik évfolyamra jár, és most lett hivatalosan 9-es, ami igazából már 10-es korosztály…
   Hogy hogyan zajlik nálunk az otthontanulás, arról mindig beszámolok itt a blogon. Ált. havonta szoktam felrakni egy összefoglalót az eseményekről. Természetesen hivatalosan be vannak iratva egy iskolába.
   A hivatalos tematika fent van a neten, sulinet pl. , de nagyon sokat fejből, magunktól, eddigi tapasztalatok alapján rakunk hozzá. Elvégre ez a 8. tanév, hogy otthon tanulunk, kezdünk profik lenne ebben 🙂

   Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s