Milyen vagyok?

img_0574Ez az írás igen személyes jellegű, úgyhogy ha valakit az otthontanulás meg a befőzés érdekel, az nyugodtan ugorjon tovább. Igazából olyan lesz ez a bejegyzés, mint egy nyílt önelemzés.

Az egészet egy játék ihlette. Egyik barátom felrakott a fb-ra egy kérdést, hogy mi az első szó, ami róla az ismerőseinek eszébe jut. Úgy gondoltam, lopom az ötletet, mert nagyon kíváncsi voltam, az én ismerőseimnek melyik szó ugrik be rólam legelőször.

Lássuk csak!img_0509

 • Természet, természetesség: Érdekes, hogy ezt írják, mikor az utóbbi két évben épp a nagyon egyszerű és természetes életmód felől pont a civilizációba igyekszem valamelyest visszatérni. Aztán elgondolkoztam, és rájöttem, hogy hazánk lakosságának nagy részénél még így is jóval természetesebben élek. Éljen a vidéki, de azért nem extrémen nomád élet! Egy kedves ismerős pedig rávilágított, hogy a természetesség a viselkedésben nyilvánul meg, hogy az ember nem játssza meg magát és nem pózol. Azaz független attól, hol és hogyan él az ember.
 • Szabadság: Erre kifakadtam, hogy bárcsak annyira szabad lennék, mint amilyen szeretnék élni! Aztán elgondolkoztam, hogy vajon ki-mi korlátozza a szabadságomat. Az első, ami eszembe jutott, az a gyerekek. Időben, térben, anyagiakban egyaránt. De tudom, hogy nélkülük milyen üres lenne az életem. Egyébként az érdekes, hogy most sokkal szabadabbnak érzem magamat, mint akkor, amikor látszólag a mostaninál jóval szabadabban éltem…img_0379
 • Rend, Rendszer: Volt aki ellentmondást érzett a természet és a rend között, de szerintem a kettő nem zárj ki egymást. A természetben rend van és ott van a legnagyobb szabadság is. Amúgy tényleg szeretem, ha rend van körülöttem. És nemrég jöttem rá, hogy én nem csak magát a rend állapotát szeretem, hanem rendet tenni is. A folyamat során valahogy én is rendeződöm belül.
 • Bátor: Hát ezen aztán nagyon meglepődtem! Ennek nagyon nem szoktam magamat érezni. Sokkal inkább félősnek, például a vaddisznótól, de a párom a megmondhatója, mennyire megijedtem én már kis házi malactól is! (Kiröhögni nem ér!) Másrészt a döntéseimnél sokkal inkább érzem magamat vakmerőnek, semmint bátornak. Sokszor vaktában vágtam bele dolgokba, cseppet sem gondolva következményekre. Bár azon is meglepődtem, amikor a válás és újrakezdés idején sokaktól az „erős” jelzőt kaptam meg. Ledöbbentem, mert pont akkoriban éreztem magamat nagyon gyengének. Konkrétan egy rakás szarkupacnak, aki csak úgy lavírozgat az életnek nevezett pocsolyában. De hát hogy én milyen bátran döntöttem! Ja, egy év vacakolás és húzás-halasztás után. És hogy én milyen bátran újrakezdtem! Könyörgöm, öt gyerekkel az ember nem süppedhet bele a mocsárba! Ott nem szenvedhetek, hogy én most meghalok, nem eszem, zarándokútra megyek, egy hétig ki se lépek a házból, csak popcornt zabálok és bőgök a tévé előtt, az elsötétített szobámban, depressziósan fetrengve, hogy mennyire szar az élet. Az öt gyereknek kaja kell, tiszta ruha kell, puszi, mese, anya jelenlét kell, ott nincs helye a lacafacázásnak! Ha ezt valaki erőnek hívja… hát akkor oké, erős vagyok…img_0567
 • Lássuk, még milyen jelzőkkel illettek: Tűzrőlpattant, Talpraesett, Önmegvalósító, Útkereső
 • Egyéniség: Jaj, be szeretem, mikor ezt mondják, hízik tőle a májam!
 • Lázadó: Azt is de szerettem, mikor annak tartottak! Meg különlegesnek. Ettől éreztem magamat jól. Most nem tudom, akarok-e már bármi ellen is lázadni. Az biztos, hogy sok mindenről mások az elképzeléseim, mint az átlagnak, és sok szabályt, törvényt nem fogadok el, amit hülyeségnek tartok. Pl. bevallom, ha nem jön semmi, át szoktam menni az úton a piros lámpánál… De mintha kicsit lehiggadtam volna. Ha kell, szembepisilek a széllel, de nem mindenáron.
 • Nyitott: Ez abszolút igaz rám. Kedves: Ezt majd mások mondják meg, ne én. Őszinte: Abszolút, néha sajnos kíméletlenül.
 • Mosoly: Azért aki ezt írta, figyelmeztettem, hogy nagyokat tudok a gyerekeimmel üvöltözni!img_0576

– Bohém: Bizony, a lelkem mélyén (meg egy kicsit már a felszínen is). Aki azt hitte, hogy én csak az a rendes feleség vagyok, ötgyerekes anya, dolgos háziasszony, stb, azaz a tipikus Rák, az nagyot tévedett. Én nemcsak ilyen vagyok! Hanem lobogó, szenvedélyes, és:

 • Sokoldalú meg Színes (külsőleg is, belsőleg is) és Örökmozgó (amolyan Nyilas–forma, mint a holdjegyem)
 • Édesanyám ilyennek lát: mindennek utánanéző, összegező, előkészítő, ötletes, fáradhatatlan: Ez utóbbit nem tudom, minek írta, hiszen legtöbbször neki szoktam panaszkodni, ha épp kidőltem, és energiahiányban szenvedek.
 • Ilyeneket is kaptam, mint: Szép, Finomodó, Finom erősség,…img_0508
 • Akadtak drága emberek, akik az eredeti, hivatalos nevemre emlékeztettek, akár a vezetéknévre, akár a keresztnévre. Amúgy rájöttem, hogy nem szabadna utálnom a nevemet. Azzal csak rossz energiákat adok magamnak. Hiszen a személyimben mégiscsak az áll, és nem az, amit mindennap használok. Inkább el kellene tudnom fogadni. Próbálkozom… (Bár az a mondás járja, hogy aki próbálkozik, az nem cselekszik.)
 • Voltak, akiknek tárgyak jutottak rólam eszükbe, mint például őszi termények kékfestőn, erdei bogyók, őszi színek. Másoknak olyan tevékenységek, mint a zen gyakorlása (???) vagy a jóga (amit naponta kábé öt percben tényleg szoktam űzni).img_0577
 • Régi és újabb emlékek, úgy mint párizsi (ez egy volt osztálytársnőm volt, és hogy miről is szól a sztori, azt fedje a múlt jótékony homálya), a máriahalmi kert, az únyi tanya… Meg a mély, izgalmas hangom! Nem is tudtam, hogy mély… A félreértések elkerülése végett ezt nem hímnemű írta, hanem egy barátnőm. És a Medve, amiről (akiről) szintén csak mi ketten a barátnőmmel tudjuk mit (kit) jelent.
 • Akadt, akinek a jurta, de az ugyebár a múltté. Ez a kedves öcsém volt, aki persze gonoszkodásból a „Boldogasszonyy”-ra is asszociált rólam. Sose vesz komolyan!img_0579
 • Hiteles ember: Ez az, ami talán a legjobban esett.
 • Virág: Ez meg az, ami talán legjobban meglepett. Rá is kérdeztem,hogy miért. Először azt hittem, a lányom, aki Virág, de a következő választ kaptam: „Képes megújulni, alkalmazkodni a környezethez, színes, szép, jó ránézni, mindig virágzik, életerős, energikus…” Ez nagyon jó esett, főleg, hogy egy volt tanítványom írta. Mint ahogyan a következőt is:
 • Kíváncsi: Hát persze, hogy kíváncsi vagyok, azért is tettem fel azt a kérdést! És ha önmagamat nem is ismertem meg ettől jobban, azt viszont igen, hogy mások milyennek látnak.img_0575

2016. szeptember

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s