Tetőtér 1.

2Amikor megvettük ezt a házat, igazából a földszint volt csak viszonylag rendben. A tetőtérben elég nagy káosz uralkodott, mindenütt maradék építő- és szigetelőanyagok hevertek. Volt itt egy totál kupis előtér, és két, a korábbi tulajdonos által elvileg fenti vécének és fürdőnek tervezett luk. Igazából kettő helyiséget lehetett valamennyire használni, viszonylagos rendrakás után tavasszal oda be is cuccolt a 4-5 gyerek.

13Kicsit igazságtalan volt az elosztás, mert Virág rögtön kapott egy külön szobát, amit azonban (koleszos lévén) csak hétvégéken használt. A 3 kislány osztozott a legnagyobb szobán. Kende volt a számkivetett, de a meleg időben ő szívesen aludt kint a teraszon a kanapén, a holmiját pedig lerakta a lányokhoz egy sarokba (szerencsére nincs túl sok cucca).

18Nyáron a legfőbb teendő a házon a fürdőszoba kialakítása és a kályha megépítése volt. Aztán jött sok-sok „apróság”, polcok, kamra, átpakolás a kisházba, szóval minden más – a tetőtéren kívül.

20Ősszel aztán eljött végre a pillanat, amikor nekikezdtünk a fenti munkálatoknak. Igazából többesszámot írok, mert valamennyire én is kivettem a részemet a rakodásból, takarításból, és a gyerekek is, de persze a munka oroszlánrészét a kedvesem végezte el. Egy komolyabb villanyszerelési feladaton kívül (ehhez egy barátja segítségét kérte) mindent saját kezűleg ő maga csinált. De igen, a gyerekeknek is fontos szerep jutott itt. Azt mondta a párom, ő nagyon szívesen felújítja a tetőteret, és létrehoz benne egy szuper gyerekbirodalmat, de akinek a kuckóján épp dolgozik, az legyen szíves teljes mellbedobással részt venni mindenben.

img_1044Azért ez is változó intenzitással történt meg. Csillag csak az ide-oda pakolásban, szerszámok adogatásában, mérésben és takarításban tudott segíteni, Kende viszont teljes értékű munkaerő volt, padlót vésett, léceket fűrészelt, lambériát rakott, stb.

img_1047Virágnak Lajos volt (és lesz is még) a segédje, a két kislány pedig egymást kölcsönösen támogatva rendezte, és még folyamatosan rendezi is át a terét.

1Az első mozzanat a fenti előtérben lévő felesleges tárgyak el-, át-, és összepakolása volt, hiszen leválasztással ide terveztük Csillag szobáját. Aminek sajnos nem volt saját ablaka, így venni kellett egy Velux-ot.

5 Ugyan a párom még soha nem csinált ilyet korábban, de azt mondta, annyira bonyolult csak nem lehet, hogy ne tudná beépíteni. Hát, ha nekem kellett volna követni azokat az érthetetlen ábrákat, még ma se lenne bent az ablak! Ők azonban reggel kezdték és délutánra már kész is voltak vele.

6Sietni is kellett, mert bár egy viszonylag enyhe őszi napot választottunk erre a műveletre, amikorra nem ígérkezett eső sem, estére már eléggé lecsökkent a hőmérséklet, és mi nem akartuk, hogy ott tátongjon éjszakára egy luk a ferde falban, teljesen lehűtve ezzel a házat.

4De erre nem is került sor, gyorsan és ügyesen dolgoztak, úgy, hogy a kedvesem még a tetőre is kimászott. Még jó, hogy alpinista!

img_1046Csillag szobájának aztán vicces módon előbb lett ajtaja, és csak utána épültek meg hozzá a falak. Az ajtókat amúgy is át kellett variálni itt teljesen, volt, amelyik megszűnt, volt, amelyiket meg kellett fordítani, hogy kifelé helyett befelé nyíljon, és volt, amelyiket ki kellett cserélni, mondjuk a lenti fürdő korábbi ajtajával. A párom sokat küzdött azzal, hogy kiküszöbölje a korábbi hibákat, hiszen az előző „mester” nagyon slendrián munkát végzett.

img_1059Tele volt pontatlansággal, ferde lécekkel, értelmetlen megoldásokkal a tetőtér, szentségelt is miatta rendesen, hiszen sokszor jóval egyszerűbb lett volna a nulláról valamit felépíteni, mint lebontani a korábbi vacak dolgokat, és átépíteni az egészet. De hát ez van, ha az ember használt házat vesz. Amúgy meg azért nem panaszkodunk, mert egész jó adottságú, és igencsak hangulatos ez a kis faház, ami a tetőtér beépítésével folyamatosan egyre hangulatosabb lett (és lesz is a továbbiakban).

11Kende szobáját korábban nem is lehetett igazán szobának nevezni. Most is egy apró kuckó, de legalább van neki is végre saját területe. A vécé és a fürdő helyén. A fenti vécét már az előző tulaj beépítette, be is volt csövezve, a padló pedig kerámiával leburkolva.

img_1057Mi úgy gondoltuk, hogy teljesen felesleges egy második vécé, úgyis van kinti budink, ennél sokkal fontosabb, hogy a gyerekeknek önálló helyük legyen. Ezért hát vécékagyló kiszedve, tartály leszedve, csövek megszüntetve, és… Padló felvésve. Mindezt a fiam csinálta, életében először használva vésőgépet, sikerrel.

9A „vécé” melletti fürdőt csak elkezdte a volt tulaj, de teljesen félbe volt hagyva mind a padló, mind a fal, mind a szigetelés. Úgyhogy a válaszfal kidöntése, a padló leburkolása, a szigetelés kiegészítése és az egyik ablak befejezése volt is a fő munkálat.

12Kende az egyetlen, akinél nem egy ablak van, hanem kettő, bár azok kisebbek, mint a többieké. Most már végre a saját szobájában alhat, egyelőre szivacson, a kosarait is szép lassan felváltják a szekrények és polcok, s nemsokára íróasztala is lesz.

14A kislányok szobája volt eddig a naaagy gyűjtőpont, 4 gyerek holmijának, 3 gyerek ágyának a helye. Aztán megkezdődött a kiürítés. Elsőként a franciaágy került át Virághoz, aki örült neki, hogy végre nem egymásra pakolt szivacsokon kell Lajossal nyomorogniuk. Na de jött a naaagy kérdés: hogy kerül át az a hatalmas ágy A pontból B pontba? Két ajtónyílás, szűk előtér, plusz a kémény… Akárhogy is méricskéltek, minden kudarcba fulladt. Képtelenség átvinni! Virág elcsüggedt, a párom viszont kitalálta, hogy akkor vigyük át a falon! Ő ezt úgy képzelte, hogy pár órás munkával lebontja a két szoba közti lambériát, majd visszaépíti. 15Kendének volt erre egy jobb ötlete: A tartólécekkel együtt egyben kell kiszedni és megdönteni az egész falat, és az alatt átcsúsztatni az ágyat. Ha jól emlékszem, nyolcan dolgoztunk a műveleten, páran eltávolították az útból az akadályokat, páran kibontották a lambériát, páran áttolták-húzták az ágyat, páran pedig a vállukon tartották addig a falat. Nem volt semmi! Ezek után már Csillag ágyának átvitele a szobájába szinte semmiségnek tűnt.

img_1051Miután Csilu átköltöztette az összes holmiját (ami nála nagyon nem csekélység), a kislányokkal nagyjából átrendeztük olyanra a szobájukat, amilyen lesz: kábé oda toltuk a matracokat, ahová majd az ágyuk épül.

19Kábé odaraktuk a polcokat, ahol majd a jövőben is lesznek, és a láda (tele ruhákkal) is arra az oldalra került, ahová majd a szekrényeik épülnek. Ezeket majd szép fokozatosan váltják fel a beépített bútorok. Addig is kedvükre dekorálják a falakat, és oda teszik a babákat, macikat, ahová csak akarják.

21Virág szobája jelenleg a legnagyobb káosz helye, mivel ő úgyis koleszos, és hétköznap nincs itthon. Itt vannak a leendő ágybetétek, a maradék szigetelőanyagok, a fel nem használt lécek és lambériadarabok, itt tároljuk a porszívót, sőt, áttoltunk ide egy felesleges polcot is. Alig lehet belépni.

16Pedig néha kell, például az ő ágyát használták a kislányok, amikor a legnagyobb volt a szobájukban a felfordulás, és most mi is ott aludtunk, mikor a betonvésés miatt fel kellett forgatnunk a hálószobánk rendjét, és ki kellett vinni egy hétvégére az ágyunkat a teraszra. Azért novemberben már nem igazán volt kedvünk kint aludni…

17Az előtérben két művelet történt, az egyik egy apróságnak tűnő, ám annál fontosabb lépés, egy kapaszkodó a lépcsőfordulóba. Persze se a gyerekek, se mi nem használjuk, de ha Nagymami itt akar aludni, vagy fent mesélni, játszani az unokákkal, ezzel is segítjük őt a feljutásban.

22A másik pedig egy közös kinti könyvespolc kialakítása. Eddig ugyanis összevissza voltak a könyvek a régi ikeás polcokon, amikről egyrészt folyton lecsúsztak hátul meg oldalt, másrészt mindig ment a veszekedés, hogy „ez nem az enyém, miért az én polcomra rakjátok?” Döntöttem, az előtérben lesz az összes könyv, és kész. Az ráadásul jobban szem előtt van, mint eddig, hátha az eddig kevesebbet olvasók is lekapnak onnan egy-egy mesét jártukban-keltükben. Nekem nagyon tetszik a végeredmény!

23A következő lépés majd a beépített bútorok elkészítése lesz. Ezeket már a kedvesem el is kezdte. A bútorok tartószerkezetéhez akácokat vágott ki és hántolt meg, így lesznek ezek igazán egyediek. A polcokat is ő maga szabja ki centiről centire. Minden helyet ki akarunk használni, hogy a kis kuckókból viszonylag kényelmes, jól lakható terek legyenek.

img_1049És nemsokára tuti lesz a gyerekbirodalom! Ennek további épüléséről-szépüléséről a későbbiekben fogok beszámolni.

2016. november

4 thoughts on “Tetőtér 1.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s