Csóványos

Téli túra és Újévi fogadalmak

csovanyos-016

Csóványos… Ó, régi szép emlékek. Utoljára ugyanis egészen kereken 30 éve jártam itt. Aki nem tudná, a Csóványos a Börzsöny legmagasabb csúcsa (938 m), a Börzsöny pedig hazánk 3. legmagasabb hegysége. Itt élünk mi, ennek a lábánál, és elég gáz bevallani, de komolyabb túrát most tettünk itt először kettesben. Mentségünkre legyen mondva, a 3-lépcsős költözködés és az utána zajló felújítások miatt (fürdőszoba, kályha, tetőtér, gyerekszobák) nem is igazán volt rá időnk, energiánk.

csovanyos-022A párom anno végigjárta a kéktúrát ezen a szakaszon is, szóval ő megmászta már a Nagy Hideg hegyet, a Magas Taxot, és persze a Csóványost. Mi a gyerekekkel csak a Kálvária-dombra és a Róka-hegyre kirándultunk, meg itt a környéken tettünk kisebb sétákat. De jártam ám én már a Csóványoson – hetedikben.

csovanyos-0291986. Mókus utcai iskola hetedik osztálya. Akik egy szervezkedős apukának köszönhetően évente legalább kétszer mentek osztálykirándulásra. Eger, Szilvásvárad, Bakonyszentlászló, Veszprém, Sopron, sőt, nyolcadik végén az iskolás éveket megkoronázó csehszlovákiai út a Tátrába, a Csorba-tóhoz. Nos, ez a jól szervező apuka ezúttal kicsit elvetette a sulykot, mert novemberre (!) időzítette a mi börzsönyi kirándulásunkat. Már a Magas Tax-i turistaházban is eléggé hüsi volt, de mikor másnap nekivágtunk a túrának, akkor jött el az igazi zimankó. Emlékszem, annyira fáztunk, hogy mindenki felvette a ruhája alá a pizsamáját is, és a kezünkre „kesztyűként” zoknit húztunk. Mondjuk süsü városi diákok (és szüleik, tanáraik), nem sejtették, milyen az ősz vége a hegyekben… A túra jó hangulatú volt, együtt dideregtünk, kínunkban röhögve botorkáltunk át a ködös erdőn, hogy a végén a kilátóba felkapaszkodva az égvilágon semmit se lássunk a tájból.

csovanyos-002Most aztán láttunk, hiszen épp egy szép napsütéses, ámde elég hideg napon vállalkoztunk erre a csúcsmászásra. Reggel 7-kor útnak indultunk, átvonatoztunk Diósjenőre, ott bevásároltunk, és 8 órakor nekivágtunk. Diósjenő hangulatos falu, sok szépen felújított parasztházzal, de az arcomba süvítő szél miatt sajnos kevéssé tudtam élvezni a látványt.

csovanyos-003Az erdőbe érve már csitult a szél ereje, és felkelt a nap is. Viszont ahogy haladtunk felfelé, először fagyott lett az út, utána havas is. 500 métertől felfelé már havon mentünk végig, ami alatt sokszor jég volt, úgyhogy néhol csúszkáltunk rendesen.

csovanyos-011Amúgy is, nagyon bénának éreztük magunkat! Több óra kellett, mire igazán belendültünk a mozgásba. Addig úgy éreztük magunkat, mint egy rokkantnyugdíjas páros. Mintha ólomból lettek volna a lábaim… Még Z. is azt mondta, hogy nagyon nyomorultul megy most neki ez a túra.

csovanyos-005

Végül is azért sikerült tartani a tervet: megállásokkal (fotó, kaja, pisi), és kis kitérővel 4 óra alatt értünk fel a Csóványosra, és kb. ugyanennyi időbe telt, míg hazaértünk Nógrádra. Felfelé 8,5 km táv, 700 méter szint. Lefelé: 12,5 km táv, 750 méter szint. Az jó, hogy most már kezdem ismerni a képességeimet: egy óra alatt terepen 4-5 km-t, illetve 200 méter szintet tudok megtenni.

csovanyos-007Meglepő módon sok emberrel találkoztunk utunk során, különösen a kilátónál ill. annak közelében. Azért döbbentem meg, mert októberben, mikor a kéket jártuk, 3 nap alatt mindössze 4 darab útonjáró jött csak velünk szembe. Most pedig ennek sokszorosa. Pedig gondolná az ember, hogy ősszel mozdulnak ki többen, és ez a zord idő a lakásban marasztalja az embereket. De tévedtünk.

csovanyos-008Életem volt első téli túrája. Jól tettem, hogy a túranadrág alá még egy cicanacit is húztam. A kapucni nem volt elég, legközelebb vastag sapka szükségeltetik. A több réteg felső nagyon jól jött, felfelé menet még a cipzárt is lehúztam a dzsekiről, polárról. A kesztyűm vékonynak bizonyult, a túrabot nagyon lehűtötte a kezemet.

csovanyos-018A kilátó betonhengere nemrégiben új körítést kapott, ettől baromi szupermodern hatású lett, de sajnos ma már nem lehet teljesen felmenni a legtetejére, ahonnan pedig körpanoráma nyílt a környékre. Bár épp most olvastam, hogy ez igazából mérőtorony volt, amit totál illegálisan másztak meg eddig a túrázók (köztük ezek szerint mi is 1986-ban!). A kilátó egyébként 22 méter magas, és 133 lépcsőfokot kell megtennünk az utolsó szintig. Ahonnan gyönyörű látvány nyílik. A Börzsöny egésze, a környező falvak, városok, a Duna, a Szentendrei sziget, azon túl a Pilis és a Visegrádi hegység, sőt, tiszta időben még a Tátra is (picit mi is láttuk).

csovanyos-025Felmásztunk a Cseh-várhoz, ahol várat egy dekát se láttunk, csak némi földsánc-maradványt. Mint ahogyan a Nyír-réti kastélynak is csak pár bucka és egy tábla őrzi az emlékét. A fotón egy szuper kis kastélyt láttunk, ahol aktív életet élt a bárónő és bankár férje, főleg vadászatokhoz használták, aztán egy napon tűz martalékává lett… Szomorú. A kedvesem megmászta Simon bíró kövét (fogalmunk sincs, miért hívják így, a bíró biztosan nem kapaszkodott fel rá). Az utolsó komolyabb látnivaló a Foltán-kereszt volt, ami egy erdésznek állít emléket, akit aközben öltek meg, mikor fatolvajlást akart megakadályozni.

csovanyos-012Túra közben rengeteget beszélgettünk és nevettünk. Nagyon szeretek vele úgy együtt lenni, hogy kint vagyunk a természetben, mozgunk, és közben mindenféléről dumálunk és hülyéskedünk is.

Hogyan is jönnek ide az újévi fogadalmak? Hát úgy, hogy ez a túra totálisan rávilágított arra, mennyire szar formában vagyok. Oké, egy átlag 42 és fél éves nő még a Csóványost se mászná meg, de én nem máshoz képest akarok formában lenni, hanem magamhoz. Nem élnek bennem hiú reményképek, józan ésszel tudom, hogy olyan úgyse lehetek már, mint 20 évesen. De fitt, jó alakú, hajlékony és jó teherbírású nő igen.

csovanyos-028Újévi fogadalmak, hmmm… Ezt eléggé hülyeségnek tartottam eddig, látva, hogy az emberek nagy része milyen légből kapott dolgokat fogad meg ilyenkor. És aztán hogyan szegik ezeket meg pár nap, hét múlva. Meg emlékszem „Adrian Mole titkos naplójá”-ra, ahol szétröhögtem magamat a hülye fogadalmain.

Mit is fogadtam meg? Abszolút vállalható dolgokat, amiket nem esik majd nehezemre teljesíteni. Egy órával korábbra állított ébresztőóra. A sötétség, a hideg idő óta elmaradt reggeli tornák újra bevezetése. A szokásos gyakorlatsor kiegészítése 10 perc futással, ugrabugrával, mert az aerob mozgások mennek a legkevésbé. Valamint kevesebb nasi (az ünnepek miatt megint több sütit, csokit, egyebet ettem), több gyümölcs, és sokkal több folyadék.

Nemcsak a testem, a szellemem miatt is tettem fogadalmakat, ezek a korábbi bejegyzésben leírt önképzéshez kapcsolódnak. Naponta egy óra tanulás a coaching-ról, fél óra oroszozás, heti min. egy blogbejegyzés a „Réka útjá”-ra, illetve a „Boldog nő”-re. Hogy fog ez 24 órába beleférni???

2016. december

2 thoughts on “Csóványos

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s