Vetés

4

Ez a szó önmagában mennyire jelképes már! Egyrészt benne van a mozdulat, a dobás, szórás, amivel belevetjük a földbe a magot. Másrészt nekem a teremtésre utal: elvetjük a magot, és abból új élet fakad. Április első felének kerti munkálatait nálunk főként a vetés határozta meg.

5

Az volt az elképzelésem, hogy nem a megszokott téglalap alakú kertünk lesz, szabályosan sorakozó zöldségekkel, hanem egy kör alakú veteményes volt az álmom, sugárirányú kis utakkal. Azt hamarosan láttuk, hogy a vízszintes sík terület hosszúkásabb formája miatt nem annyira kör, inkább tojás-alakú lesz a zöldségesünk, többszörös sugarakkal.

8

A nagyok előkészítették, a párom fokozatosan felásta (ásóval szétvágva, a földből kitépdesve rengeteg gyökeret, indát), Kende átkapálta a nagy veteményes területét, nekem már „csak” be kellett vetnem zöldségmagokkal.

27

Természetesen a munkálatokban segítettek a lánykák is: míg mondjuk én húztam a mélyedést a kiskapával, egyikük kiszedte a gyökereket (így is sokat találtunk), másikuk duggatta a hagymát, harmadikuk meg befedte őket földdel.

1

Előtte készítettem egy vetési tervet, melyben két szempontot vettem figyelembe: a kedvező növénytársulásokat, és az ajánlott vetési időket, amikhez itt a Börzsönyben a hűsebb, nyirkosabb idő miatt nyugodtan hozzá lehet adni 2-3 hetet. Márciusban először a hagyma (vörös is, lila is) került földbe, aztán a retek. Elvetettük a salátát, mellé pedig a spenótot. Nagy területet foglalt el családi kedvencünk a borsó.

18 (2)

Április legelején következett a répa: sárga és fehér egyaránt. Mire a karfiolra és brokkolira sor került, már nagy örömünkre előbukkantak a földből a korai zöldségeink első hajtásai. Káposztát is vetettem, és hogy ne csak a praktikumé legyen a főszerep, hanem az esztétikumé is, került ide virágmag is. Bár ezek is hasznosak lesznek, a sarkantyúka például véd a kártevők ellen, a napraforgónak pedig majd megesszük a magvát.

16

Amikor végre befejeződött a „tojás” (így hívjuk) bevetése, Zoli nekifogott, hogy felássa a középső kertrész teraszait is. Egyelőre kettővel lett kész, az elsőben neki is fogtam már a gyógynövény- és fűszerkert kialakításának. Egyelőre a kapor és a kamilla került a földbe, április vége felé majd követik őket társaik, pl. bazsalikom, menta, citromfű is. Egyébként a közeli réten a kislányok megtalálták az év első gyógynövényét, a pásztortáskát. Szokásos terv természetesen, hogy folyamatosan szedjük és szárítjuk majd az erdő-mező gyógynövényeit.

5 (2)

Az április meghozta a rég várt tavaszi életérzést is. Végre zöldülő növények jelentek meg itt is, ott is. A sövényünk teljesen zöldbe borult, és kileveledzettek a gyümölcsfáink is. A kamra melletti-fölötti dombot csupa zöld borítja már.

13

Az akácok szerencsére későn zöldülnek ki, ezért még mindig rálátunk egy kicsit a várra meg a tóra, de tudom, hogy már csak pár hét, és rengeteg levél lesz azokon a fákon. Ilyenkor egészen ősz végéig a korábban tágas tér bezárul. Nem lesz akkora a kilátás, mint eddig, viszont úgy fogjuk érezni magunkat, mintha egy erdőben laknánk.

17 (2)

És végre-valahára virágaink is vannak! Először a természet adta a színes apró csodákat, a két fenyő között az ibolya-szőnyeget, a fű között a sok pitypangot. A gyümölcsfák a kertünkben és a szomszédban is virágot bontottak, és a sövény orgonái is lilulnak már. És igen, elmondhatjuk, hogy a tavalyi munkának is meglett az eredménye. Virág, nevéhez méltó módon virágoskertet alakított ki november elején, amibe többféle hagymát duggatott.

3 (2)

Annyira örültünk, mikor az első kis árva lila krókusz kinyílott. Őt követték sorra a többiek, a sárga nárcisz, a sokszínű jácintok, majd a tavasz közepének nagy kedvencei: a tulipánok. El nem tudom mondani, mekkora öröm, amikor kinézek a teraszon, és ezeket a csodákat látom. A gyerekek úgy kezdik a napot, hogy kimennek, és lelkendezve jelentik: „Anya, nézd, kinyílott a …!”

3

A három faluból összefogott néhány asszony, és közösen hozattak Pannonhalmáról levendulatöveket. Mi öt angol, és öt francia levendulát rendeltünk, akik a virágágyás melletti lankán kaptak helyet, és láthatóan jól is érzik ott magukat.

10

A három kislány saját kiskertet is alakított ki magának. A gyümölcsfák tövében kerítették el területeiket, melyekbe hagymát duggattak, retket vetettek, és mindegyikük választott magának egy szép színes egynyári virágot is. Lelkesen gondozgatják, locsolgatják őket.

20

Míg a téli időszakban napi a tűzifa behozása vált rutinná, tavasztól őszig az öntözés lett a gyerekek feladata. Ezért örülnek annyira, ha épp esik az eső, mert nem kell locsolni, ugyanis az egyelőre még elég nehézkesen megy. Bentről, kis kannában, sok fordulóval kell kivinni a vizet, de persze ennél sokkal könnyebb lesz, ha bekötjük végre az tartályokat, és akkor slaggal, esővízzel megy majd az öntözés.

19 (4)

Kendének nagyobb szerep a tereprendezésben akadt, hiszen Zolin kívül ő az egyetlen, akinek az ásáshoz, nagyobb súlyok megmozgatásához megvan a testi ereje. Alapból a budi áthelyezése lett az ő reszortja, de aztán ez hozott magával más egyéb terepmunkákat is.

23

A budink helyét már egy ideje meg akartuk változtatni, egyrészt, mert betelt, másrészt, mert nagyon útban volt már. Azzal, hogy a jobb oldali telket becsatoltuk kertünk vérkeringésébe, megváltoztak a térviszonyok, és a közlekedési utak. Nos, épp egy ilyen leendő útnak a közepében állt a budi. Hosszas egyeztetés és kompromisszumkötés után a kisház mögött jelöltük ki az új helyét, bár mindannyian érezzük, hogy ez is ideiglenes lesz.

22

Virág és Kende kezdte el a gödör ásását, és rögtön azzal a problémával szembesültek, hogy nem tudták, hová tegyék a kilapátolt földet. Kende javaslata volt, hogy a támfalat lehetne vele megerősíteni. Bizony, a meredek falat sok helyen nagyon alámosta az eső, de hogy a munka mellett szórakozás is legyen, azt találta ki, hogy akkor egyúttal kiinduló-pályát épít a lengőhintának (ami a gyerekek legnagyobb szórakozása most). Ez azért is volt remek ötlet, mert a kiskertben sorakozó rengeteg szétázott és kőkeményre száradt cementes-zsákot is fel tudta ehhez használni.

21 (2)

A zsákokból épült a támasz, a földdel töltötte fel, és meglett a budi-luk is (akkora, hogy ő maga is belefér), így egy csapással három feladatot végzett el. Tegnap pedig megvolt a nagy nap, a budi áthelyezése. Előny, hogy kevésbé látható a háztól, hátrány, hogy távolabb kell menni, ráadásul földúton, de hát mi ezt az elmúlt évek során már megszoktuk, nem?

26

  1. április

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s