Nógrádi várjátékok

5

Tavaly igen kíváncsian vártuk a nógrádi várjátékokat, és minden az újdonságerejével hatott ránk. Most azért vártuk nagyon, mert tudtuk, milyen szuper volt 2016-ban, és reménykedtünk benne, hogy idén is jól fogunk szórakozni. Van egy mondás, hogy ahol jól érezted magadat, oda ne menj vissza újra, mert csalódás lesz. Ez a várjátékokra egyáltalán nem igaz: még jobb volt most minden, mint tavaly.

1Egyrészt az időjárás kegyes volt hozzánk: meleg, még kibírható napsütés, enyhe szellő, néha bárányfelhők. (Tavaly eszméletlen volt a pára, a fülledtség). Mondtam már, hogy kedvenc hónapom a május? Ráadásul tavaly Virág nem jött fel, Lajos is csak félig, és Zoli is hamarabb hazament. Most meg szinte végig együtt volt a csapat.

18

Együtt? Hát ez erős túlzás, mert nem sokat láttam a gyerekeimet. Az elején még együtt reggeliztünk a sátor árnyékában kialakított pihenőhelyen, de aztán szétszéledtek, ki erre, ki arra.

2Vittünk fel szendvicseknek valót és rágcsákat is, mert az ilyen rendezvényeken általában nagyon el szoktak szállni az árakkal. De aztán körbenéztünk, és rájöttünk, hogy nem annyira vészes a helyzet, így a gyerekek kenyérlángost ettek, a párom pedig szarvas-pörköltet. Sajnos az ilyen alkalmakkor nincsenek vega-kaják, de Kende rá tudta beszélni a langallósokat, hogy külön nekik készítsenek húsmentes változatot.

3

Aztán meg palacsintáztunk, cuki öreg nénik kenték, tekerték, sőt Kincső annyira meghódította az egyik lány szívét, hogy tőle többször kapott ingyen-palit is. Az ennivalókkal kapcsolatban még az is nagyon tetszett, hogy ugyan jött pár kitelepült büfés is, a legnagyobb stand mégis a Nógrádiak Nógrádért egyesületé volt. Mi itt vásároltunk, mert ha már úgyis költök, szívesebben segítem a pénzemmel a helyieket. Óvónénik, tanárok,  nyugdíjasok keverték a kondérokban az ételt – annyira jó volt látni az összefogást, a lelkesedést.

7A nagyok körsétákat tettek a várfalakon, a kicsik pedig megpróbáltak némi pénzhez jutni. A kislányok otthon rajzokat készítettek, amiket itt eladtak, a nagylányok pedig egyéni igények alapján helyben névrajzokat csináltak az érdeklődőknek. Tetszett nekik, hogy ebből a bevételből tudnak maguknak mondjuk fagyit venni.

P1020527A műsorban volt a tavalyival azonosság és különbség is. Palotástánc, régizene-együttes és mesejáték a színpadon, a központi téren solymász-bemutató, boszorkányper (kaloda, csiriz és szalma), gólyalábas udvari bolondok és fegyverbemutató. Rengeteget nevettünk a török basáék vicces műsorán (pl. Kefír, a fakír). Tamás bácsi egy kis jurtával települt ki, és az íjászat fortélyait mutatta meg az érdeklődőknek.

6Megint kialakították a kézművesek utcáját, ahol a legszebb stand ismét a barátainké volt, a Színnel-Szívvel egyesület festett cserepeivel, pajzsokkal és páncélokkal. Veronika jó szokása szerint helyben festett egyedi utcatáblákat a megrendelőknek. Kitelepült ide a diósjenői Boróka-Ház, ők nemcsak árultak, hanem a gyerekekkel kézműveskedtek is. Persze nem maradhatott el kicsiknek az arcfestés nagyoknak a hennázás. Mézes és bőrös, kerámiás és gyógynövényes, köztük több ismerős is. Egyiküknél sikerült végre megvenni a gyűrűinket…

15A nap csúcspontja természetesen megint a várcsata volt. Tavaly is nagyon tetszett nekünk, csak a vége volt csalódás, mert a törököknek sikerült elfoglalniuk a várat. Épp itt volt az ideje, hogy revansot vegyenek a magyarok. Most ők álltak lent, és a törökök fent a „várban”. Dörögtek az ágyúk, roppantak a puskák, volt tűz és füst. Bár néhányan „holtan” estek össze, a kapufelrobbantásos csel sikerült, és bevették a várat. Le is dobták a törökök zászlaját, meg a hullákat is a „várárokba”.

10Aztán előkerültek a papírkardok és zokni-gombócok, és kezdődött a gyerekcsata. Lajos és Kende voltak tőlünk a vállalkozó szelleműek, most nem válogatás nélkül dobálóztak, hanem a magyarok pártjára álltak. Persze nemcsak fiúk, de lányok, sőt, szülők is lelkesen részt vettek benne.

P1020532Egyszóval: tökéletes nap volt.

Egy hiányosság mégis eszembe jutott: sajnos idén nem volt táncház. Meg Motiva koncert sem. Ja, és Nagymami sem tartott most velünk. Na, három dolgot azért csak tudtam említeni. De azért persze jövőre is megyünk, sőt, a gyerekek elhatározták, hogy ők is készülnek valami komolyabbal. Erre kíváncsi leszek.

 

  1. május

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s