Galamb-gála

19Már említettem többször, hogy a két kislányom néptáncolni jár. Vagyis a legnagyobb is, ő az abai néptáncos csapatot erősíti. A kicsik viszont szeptembertől Szendehelyre járnak hetente kétszer a Galamb-házba. Kovács Henrik foglalkozik velük nagy szeretettel és hozzáértéssel, akit mi már régről, Százhalombattáról ismerünk, ahol a Forrás néptánc-együttesben táncolt és tanított.

1Náluk nincs „vizsga”, az éves munka eredményének megmérettetése a Galamb-gála, amit a hagyománynak megfelelően Pünkösdkor, azaz most szombaton tartottak. Előtte mi családi ünneppel kezdtünk, hiszen Tündér Ilonám 10 éves lett. Kijött Nagymami és Ottó, köszöntöttük őt legóval, ruhával, csokival, pénztárcával, stb. Az epres tortát Nagymami készítette, és Virág díszítette.

5A szülinapozásnak azonban gyorsan véget kellett vetni, hiszen indulni kellett a buszhoz. Az a szerencsétlen helyzet van itt nálunk, hogy Szendehely 10-15 km-re van tőlünk, Berkenye után a második falu, a buszközlekedés azonban nagyon béna, különösen hétvégén. Úgyhogy nekünk már délbe útra kellett kelni. A 90 éves Ottó bácsi hősiesen legyalogolta az utat a megállóig, különös tekintettel az utcánk felső, meredek szakaszára. Mi meg vittük magunkkal az uzsonnás zsákokat, a szalagokat, gyöngyöket, fésűket, és vállfán a néptáncos fellépő-ruhákat.

2

Azért volt jó, hogy korán értünk oda, mert Virág ott vette kezelésbe a húgait. Gyönyörű frizurákat készített nekik, hiszen mint néptáncos, már elég sokféle fonást ismer. A végén saját bordó pántlikáit kötötte bele. Ezután következett az öltöztetés (én és Nagymami), ami ennél a blúz, alsószoknya, szoknya, kötény kombinációnál nem egyszerű mutatvány. (Főleg ilyen szerkóban aztán pisilni!) A pontot az I-re a nyakukra került piros kalárisok tették fel.

3

2 órára megérkezett az összes gyerek, a lányok csodaszépen felöltözve, gyönyörű hajjal, a legénykék mellényben, néhányan kalapban. Büszke volt mind az összes édesanya, édesapa, nagyszülő! Megjött a zenekar is, hegedűvel, bőgővel, kobozzal, dobbal, de még a „hang” is előkerült. Majd megérkezett Gulyás Anna, az ő meséjének szereplői lettek a táncosok.

23A főpróba igen családias légkörben, és nagyon jó hangulatban telt. Rengeteget nevettünk az improvizációkon és vicces helyzeteken. Henrik bácsi például csörgődobot kapott a kezébe a függöny mögé, a gyerekeknek pedig a táncon kívül még sok más feladat is jutott. A nagylányokból rászedett kocsmárosnék lettek, a kicsikből báránykák, a kislegények szolgálatot kerestek, az egyik nagyobb pedig Haramia Bernát szerepébe bújt.

15

Az előadáson aztán Anna a közönség soraiból választotta ki a szegénylegény édesanyját és a hosszú szakállú ősz öregembert (aki amúgy tök kopasz volt!). A báránykák szerencsésen átkeltek a „pallón”, és ügyesen járták a moldvait meg az ugróst. A kocsmai jelenetben a nagyobbak önállóbb feladatokat is kaptak: a lányok üvegekkel a fejükön táncoltak, a fiúk pedig verbunkosra legényeseztek. A csárdást a régóta próbált szilágyságira járták.

16

A végén pedig össztánc volt, mindenki a színpadon ropta. Így köszöntek el tőlünk csujjogatva: „Jaj, de szépen néznek minket, áldja meg az isten őket!” (hej, haj, hop-hop-hop!) Természetesen vastapsot kaptak, és következhetett a fotózkodás.

24A Galamb-gála aztán egy nagyszabású falunappá változott. Felléptek a helyi ovisok és iskolások, aztán a falu, valamint más községek kórusai és tánccsoportjai. Jelentős itt a német illetve a roma nemzetiség, ezért német illetve cigány fellépők is voltak.

26

Egy lány aztán Neoton-slágerekkel szórakoztatta a közönséget. A sztárvendég viszont Soltész Rezső volt. Halál cikinek hangzik, igaz? Meg kell mondjam, tök jó fej volt, és így 72 évesen még mindig egész jó kiállású. A bongyor haja szerencsére már a múlté! A leghíresebb dala mellett olasz slágereket és a 60-as, 70-es, 80-as éveket idéző énekeket adott elő. Hol a táncdal-fesztiválon, hol a diszkó-korszakban éreztem magamat. A végén a barátnőmmel a színpadon táncoltunk, és énekeltük, hogy „Szóljon hangosan az ének!”.

 

  1. június

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s