ÉletIskola a Bika és az Ikrek jegyében

P1020077Úgy érzem, ez az utolsó olyan jellegű bejegyzés a blogon, ami ennyire részletesen foglalkozik azzal, hogy mit és hogyan tanultunk a gyerekekkel.

P1020265

Ennek oka főleg az, hogy az otthontanulás lendülete részemről az utóbbi időben nagyon alábbhagyott. Több oka is van ennek, a vizsgákra való egyre nehezebb felkészülés, a gyerekeim hozzáállása csakúgy, mint a saját időhiányom, és energiatartalékaim kimerülése. Végül is nyolc éve csinálom ezt, és megmondom őszintén, kezdek belefáradni.

P1020263

Ez a tanulás már nagyon kevéssé hasonlít ahhoz az ÉletIskolához, amit anno kitaláltunk, és ahogyan azt az első időkben, különösen a széplaki időszakban meg is valósítottunk. De változnak az idők, megváltozott a törvény, változnak a gyerekeim, és persze változok én is.

P1020349

A gyerekeim már pár előrehozott vizsgán túl vannak. Kende négyest kapott matekból, hármast földrajzból és biológiából. Csillag négyest kapott matekból és természetismeretből. A két kislány ötösre vizsgázott környezetismeretből. Még most tanév végén is várható egy-két vizsga, aztán a többi tantárgyból augusztus végén várható a megmérettetés. Kende nagyon megemberelte magát, belelendült a tanulásba, Csillag viszont nagyon kamaszodik, és az igencsak kihat, ha nem is a teljesítményére, de a tanuláshoz való hozzáállására mindenképp.

P1020330

Többnyire az ilyen jellegű tanulás teszi most ki az időnk nagy részét. A barátnőm a reál tárgyakból a jobb, ő készül velük matekból, fizikából, kémiából, biológiából, én pedig a humán tárgyakból, ezért én földrajzozok, törizek, magyarozok, és angolozok velük.

P1020299

Ez utóbbi a legnagyobb csalódás: egyre nehezebben megy nekik, és egyre kevesebb kedvvel tanulják velem a nyelvet, pedig pont angoltanár a szakmám. A duolingo iránti lelkesedés alábbhagyott, viszont szereztünk Relaxa-hanganyagokat, ezeket rendszeresen hallgatják. A történetek különösen a kislányoknak tetszenek, a nagyobbak annyira nem tartják őket érdekesnek. Velük inkább tételeket dolgozunk ki és témákat beszélünk át. A szótanulás megy a legnehezebben, ennek megsegítésére mindenféle módszereket vetek be, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Volt, hogy a fürdőszobát ragasztották tele cetlikkel, de készítettek maguknak angol memória-kártyákat is. Hetente egyszer bejárnak az iskolába korrepetálásra, azt nagyon szeretik.

P1020718

Az veszem észre, hogy már egyre kevésbé fogadnak el engem, így a közös tanulás is egyre kevésbé hatékony. Épp ezért úgy döntöttem, hogy szeptembertől a két nagy, Kends és Csillag rendesen be fognak járni az iskolába. Részükről vége a magántanulásnak, nappalis diákok lesznek. A kislányok egyelőre még maradnak velem itthon, méghozzá addig, míg ez az egész több öröm, mint teher. (A nagyokkal az utóbbi időben már inkább érzem ezt nyűgnek.)

P1020290

A kicsik tehát főleg velem vannak, olvasunk, írunk, számolunk, mérünk. Írásbeli és szóbeli műveletek mennek, a szorzótábla például dobókockával meg mozgással. (Mondjuk a 3-as szorzótábla közben felüléseket csinálunk, a 4-esközben meg guggolásokat.) A mértanból a síkidomokat és testeket, valamint a kerület- és terület-számítást vettük át. Főleg az ő kedvencük az okosdoboz a neten, ahol mostanában leginkább a számtanhoz-mértanhoz, illetve a történelemhez kapcsolódó játékos feladatokat csinálták meg.

Azért persze leírom, hogy mi az, amit tényleg ÉletIskolának neveznék, és azt hiszem, az elkövetkezőkben inkább ilyesmiről fogok nektek beszámolni.

P1020568Például a közös kertészkedés, amiben a kollégista Virág sajnos nagyon keveset tud részt venni, de a többiekkel azért elég sokat sikerül dolgoznunk rajta. Együtt gazoljuk a veteményest, és kapáljuk a zöldségeskertet. Nálunk a locsolás kétnaponta este a gyerekek feladata, ami eleinte nehéz volt, mert vödrökből, kis kannából tudtuk csak megoldani, de most már sikerült egy slagot szerezni, így könnyebben, gyorsabban megy.

P1020246

Szereztünk palántákat, epret, bazsalikomot, paradicsomot, ezeket ültettük el. Az építkezések miatt át kellett ültetnünk néhány cserjét és virágot, több-kevesebb sikerrel. A folyamatos átrendezések miatt hol itt, hol ott alakítottak ki maguknak a lánykák kerti búvóhelyeket, kuckókat. Nagyon örültek a saját kiskertjeikben termett zöldségeknek.

P1020249

A környéken tett sétáink során gyűjtjük a sok gyógynövényt, amiket aztán leszárítunk, és elteszünk télire. Zoli életszerű biológia órát tartott a kertben talált siklóval és lábatlan gyíkkal.

P1020081

Kende vezetésével egy szuper jó játszórész alakult ki a kert alsóbb részében, melynek központja egy lendülő hinta, de más faágakra is kerültek fel különböző hinták, kötéllétrák, és kaptunk egy csúszdát is.

P1020259

Kincsőnek is lett egy görkorcsolyája, most már Ilussal együtt gördülnek kint az aszfalton. Egyre többet kerékpároznak is, és végre elmondhatom, hogy Kincső biciklitudása biztosnak mondható.

P1020340

A ház felújítása nagy izgalom a gyerekeknek. Most látták először, hogyan dolgozik egy szippantós-kocsi.

P1020394Jött a bobcat, a gyerekek nézték, hogyan ássa ki, és teríti szét a földet.

P1020660A betonozás előkészítésében és magában a folyamatban is végig a felnőttek segítője volt Kende, a többiek csak végig izgulták, hogy jön ki a mixerből a beton.

P1020393

Szinte minden hétvégére jutott valamilyen tartalmas program, amiben a gyerekek is aktívan vettek részt. Ilyen volt a diósjenői Boróka-házban a Teljes Lét Nap, a nógrádi focipályán a Gyereknap, a nógrádi Várjátékok, a Galamb-gála néptáncos bemutató Szendehelyen, illetve a Csillagról (is) szóló könyv bemutatója a 88. könyvhét alkalmából.

P1020318

Ezek közül többről már beszámoltam a blogon. A gyereknapon meseelőadást néztek meg, a „Gomba alatt” és a „Kiskakas gyémánt félkrajcárja” című meséket. Barátnőm beállít az arc- és testfestőkhöz, ő készített a lányaimnak pillangó- meg óradíszt, Kincső pedig egy egész cica-maszkot kapott.

P1020322Néztek néptáncot, ugráltak trambulinon és ugráló-várban. A legnagyobb szám persze a rengeteg édesség volt: vattacukor és palacsinta.

P1020706

A könyvbemutatóról a Nőiszemmel magazinban számoltam be:

http://www.noiszem.hu/egy-masmilyen-nap-szemelyes-hangvetelu-beszamolo-meszoly-agnes-ifjusagi-riportkonyvenek-bemutatojarol/

Virágról dióhéjban csak annyit: jó hangulatú néptánc-bemutatót tartottak Abán, ahol én is részt vettem.

P1020676Ezt a tanévet is sikerrel, sőt, igen nagy sikerekkel vette. (A német kivételével, de hát ugye senki se lehet tökéletes…) Az osztályfőnöke megdicsérte, hogy kémiából (!!!) szuper előadást tartott. Az összes évközi angolvizsgája ötös lett, őszre a nyelvvizsgát tervezi. Nagyon bejött neki az Atilla király gimnázium. Kende egyébként azt fontolgatja, hogy talán ő is odamenne. Ehhez még inkább turbó-fokozatba kell kapcsolnia.

 

 1. június

4 thoughts on “ÉletIskola a Bika és az Ikrek jegyében

  • Köszönöm, pedig biztos lesznek, akik ezt meghátrálásként ítélik meg, de őszintén szólva nem érdekel. Nem ők csinálták végig ezt a 8 évet.
   Persze: először szörnyen! Főleg a két nagy rettentő ellenséges volt vele, mintha ő lenne az oka a válásnak. Kincső eleinte elég bizalmatlan volt vele, de azért cuki, Ilus rögtön elejétől fogva ölelgette (ő nagyon elfogadó lény), Csillag pedig nagyon sokat beszélgetett vele. Virággal, Kendével az első 1-1,5 év borzalmas volt. Kende fogadta el a legnehezebben, de ez azt hiszem, érthető. Talán most már elmondhatom, hogy egész jó a helyzet.

   Kedvelés

  • Kende viszonylag közömbösen, elfogadja nagyjából. Csillag nem örül, utálja előre a sulit. Pedig jók a képességei, neki nem is annyira a tanulásban, inkább az emberi dolgokban lesznek nehézségei. Rajta gondolkoztam is egy ideig, hogy esetleg még maradhatna itthon, de az utóbbi hetek-hónapokbeli viselkedése alapján egyértelműen nem szeretnék vele tovább itthon tanulni.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s