Növények

6Amellett, hogy a gyerekekkel a vizsgákra készülődünk, főként növényekkel foglalatoskodok. Három része is van ennek: a gyógynövények, a veteményes és a befőzés.

2

Olyan helyen élünk, ahol elég kilépni a házból, és máris rengeteg gyógynövénnyel találkozunk. Almáskert, ahol lakunk, szuper hely, valahol mindig nyílik, virágzik, érik valami.  Fogjuk a lányokkal a kosarakat, körbejárjuk az utcákat, és leszedjük, amit találunk. Nálunk a gyűjtögető életmód a nyerő.

9Az út mentén mindenütt zöldell a lándzsás útifű. Már a legkisebb gyerekem is tudja, hogy ha megrágcsálja, és sebre teszi, akkor könnyebben gyógyul a sérülés. Köhögésre szárítás után ebből készül a legjobb főzet.

1Meghűlésre menta, zsálya, és persze bodza.

10A kert tele van bodzabokorral, leszedtük a bodzát, belőle finom ital lett, a többit leszárítottam teának.

13Az utca végében roskadoztak a sok virágtól az akácok: palacsintába sütöttük, és teának szárítottuk le.

11Pásztortáskát szedtünk az erős havi vérzés csillapítására.

8Kakukkfüvet teának is, fűszernek is. A szomszédos utcában dús kakukkfű-lelőhelyet fedezett fel Ilus (illatozott tőle az egész környék).

5Diósjenőre csapatostul mentünk át, és elámultunk a kastélykert láttán: tele volt a fák alja medvehagymával. Amit azon frissiben tudtunk, azt megettük, a többit leszárítottuk, de a fagyasztóban is van medvehagymánk.

7

A csokorban szedett gyógynövényeket felkötöm a teraszra, az apróbb részekből álló növényeket pedig egy aszaló-tálcára teszem, amit a párom úgy készített, hogy szúnyoghálót feszített ki egy fakeretre.

14Ha megszáradt, befőttesüvegekbe teszem őket, így rögtön látom, melyikben mi van, és látványnak sem utolsó a konyhaszekrény tetején lévő sok szép gyógynövény.

16Az őskőköri és újkőkori életmód jól megfér minálunk: nemcsak gyűjtögetünk, hanem növényt is termesztünk. Az idei veteményesünk korántsem olyan, mint amilyennek megálmodtam, hiszen most törtünk fel egy szűz, ráadásul vacak talajú földet. Ám mégiscsak jóval jobb, mint az elmúlt évek során bármikor. Nagyon tetszik benne, hogy tojás alakú, amit aztán különböző irányú kis utacskák szelnek át.

24

Az agyagos földet utálta a retek, semmi se lett belőle. A répa is igencsak satnyán nő, de a petrezselyem elég dús.

26

A karfiol meg furán csinálja: hatalmasak a levelei, de virága sehol.

21

A hagyma (lila és vörös) nőtt ki legelőször, és azóta töretlen a növekedése.

22

A kétféle saláta imádja ezt a talajt, és mi is imádjuk őket. Szinte minden étkezéshez szedünk belőlük.

20A spenótot az egész családban csak én szeretem, ezért keveset vetettem belőle, de jövőre biztosan többet fogok. Rájöttem, hogy nyersen is szeretem rágcsálni, és sütöttem belőle spenótos lángos is.

P1020761A legnagyobb mennyiségben a borsó termett. Itt a Börzsönyben nagyon hűs van, ezért minden jóval később érik, mint az ország enyhébb éghajlatú tájain. Tehát az első adag borsó is csak mostanra érett be, és a későbbi vetésű még csak most virágzik.

P1020762A termésnek kb. a negyedét szedtük le, ami megtöltött egy jókora lavórt. Pár óra kellett a kifejtéséhez, és 8 adagnyi zöld gömböcske került eltevésre. Ma megfőztem az idei első saját borsóból készült levest.

25

Sajnos az építkezés miatt a fűszerkert-tervemből semmi se lett, majd jövőre. Viszont az egyik kis csücsökbe kaprot vetettünk, és az hatalmasra nőtt (felhasználását lásd. később). 18

A másik csücsökbe bazsalikompalántákat ültettünk. Fantasztikus az érzés, hogy a saját kertünkből jut a saját asztalunkra az ennivaló.

27

A harmadik része a növényekkel való foglalatosságnak a gyümölcs-feldolgozás. Tavaly ilyenkor a költözést igyekeztünk túlélni, ezért teljesen lemaradtunk a cseresznyéről.

28Idén viszont lecsaptunk rá, sajnos nem a sajátunkra, mert a két fa alig-alig virágzott, és semmi sem termett rajta (talán a kemény fagyok miatt). Kedvenc zsámboki zöldségesünk segített ki minket egy ládányival, de Diósjenőről is sikerült egy ládányit szereznünk.

29Elindulhatott a gyümölcs-feldolgozás: befőtt-készítés, magozás után szörp és fagyasztás, és persze cseresznyés sütemény.

P1020757Hétvégén uborkát is tettünk el, szintén Zsámbokról, méghozzá kétféle módon. Két óriási üvegnyit kovászoltunk, több kisebb üvegnyit pedig simán savanyúságnak tettünk el. Ebben Zoli volt a profi, mert ő már sokszor uborkázott, én pedig még soha.

P1020760Valószínűleg azért, mert – most kapaszkodjatok meg! – én nem szeretem az uborkát. Azért persze segítettünk neki vágni és gyömöszölni. Fűszerezéséhez jól jött a kerti kapor, és a bolti bors, mustármag, és gyömbér.

17Nálunk a nagymama-lánya téma fordítva működik. Nagymami a városban él, mi meg vidéken. Én szárítok, aszalok, befőzök, és ő visz innen lecsót, lekvárt, teának való gyógynövényt. Annyira nagy öröm, hogy végre viszonozni tudom azt a sok jót, amit eddig ő adott nekem, nekünk.

 

  1. június

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s