Esküvőnk – előkészületek

1 (3)A drámai műfajok közül szinte mind jellemezte esküvőnket: eleinte tragédia, később komédia, na és persze nem kevés románc.

2 (2)Pedig olyan simán indult minden. Bár három évvel ezelőtt eszembe se jutott, hogy egyszer még valaha férjhez megyek. Sőt, inkább a hátam közepére kívántam a házasságot, mint olyat. De az ember ugye nem mondhat nemet egy tripla lánykérésre.

4Legelőször csak azt vettem észre, hogy egy gyűrű landol az ujjamon. Életünk első közös karácsonyán érezte úgy Zoli, hogy édesanyja gyűrűjét nekem kellene tovább viselnem. Másodjára a lánykérés igencsak érdekes módját választotta: az sms-t. Ez már a következő nyáron történt, épp hegyet mászott, egy szépséges csúcson állt, és valahogy az a gondolat ötlött eszébe, hogy megkérjen: legyek a felesége. A válaszom természetesen háromszoros, nagybetűs, sokszoros felkiáltójeles IGEN!!! volt. Ezt amúgy nem vertük nagydobra, csak mi ketten tudtunk róla. Eleinte nem is terveztük hivatalos esküvőt, csak egy közösen, egymásnak kimondott igen-t egy hegy tetején, a csillagok alatt. Aztán valahogy mégiscsak arra jutottunk: legyen róla papír is, legyünk hivatalosan férj-feleség.

5 (2)Tavaly mégis elmaradt az esküvő a költözés és a házfelújítás miatt. Közben ő úgy döntött, hogy Nagymamitól is szeretné megkérni a kezemet. Elég vicces körülmények között került erre sor: épp Lajos szülinapját ünnepeltük, de közben a tetőtér felújítása is ezerrel zajlott. Zoli kantáros zöld nadrágjában (én ezt vakond-nadrágnak hívom), borostásan, porosan jelent meg az anyukám és a többiek színe előtt. Korábban kiküldte a kislányokat, hogy szedjenek neki a réten virágokat, így ezzel a csokorral állt leendő anyósa elé. Ő persze elsírta magát a meghatottságtól, majd legyintett, és nevetve csak annyit mondott: „Vigyed!”

IMG_ 178Egyszerű esküvőt terveztünk, csak családi meghívottakkal, batyus piknikkel. A polgármesteri hivatalban szerintem tök hülyének néztek minket, mikor közöltük: semmiféle puccra-parédára nincs szükségünk, nem lesz se gyűrű (Zoli nem hordhat a barlangászat meg hegymászás miatt), se nászinduló, se szülő-köszöntés. Csak egy puritán szertartás, nagyjából hétköznapi ruhában.

IMG_ 134Aztán az események valahogy önálló életre keltek, és mi haladtunk a sodrással. Például Zoli tanúja megkérdezte, jöhet-e a kislánya. Ja, és amúgy a nagylánya is szívesen jönne. Meg akkor már az ő férje is. Ó, ráadásul a húgomnak lett egy újdonsült szerelme, elhozhatja-e magával. Hát persze, everybody is welcome, így lett a végső létszám 22 anyukámékkal, apukámékkal és öcsémékkel, meg persze a gyerekekkel együtt.

IMG_ 120Egyszer bementünk kettesben Budapestre ruhát nézni. Zoli nyersszínű, barna hímzéses lenvászon ingjét könnyedén kiválasztottuk, de nekem 15 bolt után is semmi. Utólag tudom, hogy az volt a baj: túl konkrét kép élt a fejemben egy tipikus „rékás” színű és fazonú ruháról. Kedvesem hősiesen végig küzdötte mellettem a napot, de hazafelé a vonaton azért megkérdezte az ő puffogó menyasszonyától, hogy nem kellene-e kissé engednem a merev elképzeléseimből. Engedtem, és kikiáltottam az éterbe: Ruhát keresek! Kedves barátnők ajánlottak nekem hol túl kicsi, hol túl nagy, hol színben nagyon nem tetsző darabokat.

1Aztán, próba-szerencse alapon felraktam ugyanezt a kérést egy „hippis” csoportba. Majd elájultam, hogy mennyi önzetlen felajánlás érkezett. És köztük volt az én álom-ruhám! Első látásra beleszerettem. Királylányos, hercegnős, amilyen soha korábban nem jutott eszembe, mégis ezt meglátva tudtam, hogy nekem ez kell. A csipkés részek tették igazán különlegessé. Köszönet érte Tóth-Vajda Zsófinak! Ekkor már „csak” azt kellett megoldani, hogyan jut fel a ruha Fehérvárról Budapestre (ezt is egy számomra teljesen ismeretlen fiatalember tette meg), az anyukámhoz. Ő aztán elhozta nekem vonattal, vállfán Vácig, ahonnan én hazacipeltem. Kalandos útja volt… Augusztusban majd megyünk ketten a Fezenre, mi visszük majd vissza, hogy személyesen mondhassunk köszönetet érte.

3

Aztán valahogy mégiscsak került gyűrű is. Épp sétálgattunk a nógrádi várjátékokon, és az egyik kézművesnél, ráadásul pont egy ismerősünk standján megpillantottuk ezeket az egyszerű gyűrűket. Acél, középen keskeny fekete sávval. Kérdőn néztem Zolira, nem fog ez beakadni a sziklákba meg kötelekbe? De azt mondta, hogy majd a városban és itthon hordani fogja, a túrákon pedig leveszi. 600 Ft volt darabja.

11A vár közelében járva jöttünk rá az étkezés legjobb megoldására is. Itt van ugyanis Béla bácsi vendéglője (Vár Vendéglő), amiről, bevallom töredelmesen, én mindvégig azt hittem, hogy nem is működik. Soha nem láttam nyitva, de, minő meglepetés, épp ahogyan közelgett az esküvő időpontja, egyszer mégis tárt ajtóra lettünk figyelmesek. Bementünk, láttuk, hogy hangulatos a kerti rész, a választék házias és olcsó, és van vega-lehetőség is. Így hát emellett döntöttünk.

IMG_ 353A végén persze lett zene is. Na nem a nász-induló, mert attól tényleg kiütést kapok. Lajost kértük meg, hogy gitárján pöntyögjön nekünk valami aláfestést a szertartás fontosabb részeinél. Előre egyeztettük, mikor lesz pl. Bájoló vagy Carmina Burana, a csók alatt érzelmesebb zene szóljon, a kivonuláskor meg vidám szám. Végül aztán nagyon szép hangulatot teremtett a zenéjével.

9 (3)Virág is kivette a részét az előkészületekből. Ő, mint családunk kreatív tagja vállalta a frizurák és a sminkek elkészítését. Még a kislányokat is kipingálta egy kicsit, az én arcomra meg komplett profi sminket dobott fel. Fogalmam se volt róla, hogy ehhez ennyire ért; azt mondta, netes videókból tanulta. Magam sem tudtam, hogy ennyiféle kencéje meg eszköze van hozzá. Előző nap a próbasmink egyből kiválóan sikerült, de másnap bizonyára izgult a lányom, ezért élesben nem minden ment egyből simán. Erre ideges lett, aztán én is, látván hogy ő ideges. Végül szerencsére megoldottuk a dolgot: letöröltem a félrement tusvonalat, és kihúztam én, a többit meg befejezte szépen ő.

19601560_1477526025642907_5706137926443463619_nAztán megcsinálta a hajamat. Amit pár nappal előtte festtettem be, méghozzá a szokásos árnyalatnál egy kicsivel sötétebbre. Ezzel a vőlegényemnek akartam a kedvében járni (bár persze nekem is nagyon tetszett), hiszen neki a hosszú fekete haj az ideálja. Direkt nem akartam kontyot vagy feltűzést, mert tudtam, hogy Zoli kiengedve imádja a hajamat, és én is így szeretem a legjobban. Ám hogy legyen benne egy kis csavar, Virág oldalt két kis fonást csinált, koszorút formálva, amibe aztán frissen szedett rózsákat tűzött.

IMG_ 159Apropó, virágok. A lánykéréshez hasonlóan most is a két kislány ment egy kört Almáskertben (előző nap egy próba-bejárást tartva), és sok szép mezei virággal tértek vissza. A csokrot aztán Csillag kötötte belőlük. Az ő haját egyébként lófarokba fogta Virág, Ilusét és Kincsőét pedig kettős-fonásba.

8 (3)Amúgy még valamivel megleptem a vőlegényemet: ki lett lakozva a körmöm. Tudom, hogy neki nagyon tetszenek a hosszú, vérvörös karmok. Ugye ez egy házimunkát végző, kertészkedő nagycsaládos anyának a megvalósíthatatlan kategória a hétköznapokon. Na de egy ilyen ünnep más! Már több hete növesztettem a körmöm, és nagyon vigyáztam, nehogy letörjön. Aztán vettem a kínaiban egy bordós-pirosas lakkot, hogy meglegyen az öröm: a vörös köröm.

19554567_1477523328976510_8593063497006565690_nA két kislány már régóta tudta, hogy a néptáncos ruháját veszi fel eme jeles alkalomra, de a nagyok az utolsó pillanatig halogatták a választást. Nem tudom, azért-e, hogy engem direkt idegesítsenek, de ha ez volt a céljuk, akkor sikerült tökéletesen elérniük, mert kb. fél órával az indulás előtt is még farmerban flangáltak mindketten.

IMG_ 208Csilu egyszer durcásan közölte is, hogy neki nincs egy rongya sem, és hogy ő ebben a póló-farmer kombóban lesz a nagy napon. Nagy önuralom kellett hozzá, hogy ne üvöltsem le a fejét, de tudtam, ha ezt megteszem, talán az esküvőre se fog eljönni, ezt pedig nem akartam. Így bölcsen hallgattam, majd nemsokára megláttam középső gyermekemet egy csodaszép fehér csipkés ruhában, amit a nővére adott neki kölcsön. Nagyon jól állt neki ez a nőies darab. Virág pedig új fekete-tarka ruháját öltötte magára az utolsó pillanatban.

2A fiúk öltözéke körül is akadt móka. Kende először felvette a színes csíkos „Cserépváros”-os ingjét, Lajos meg egy tört fehér, magyaros darabot. Mikor néhány perc múlva újra láttam őket, cseréltek. És tényleg, Lajos fekete nadrágjához és a gitárhoz jobban illett ez a bohém ing. Fiam viszont családtagként ünnepélyesebbnek látszott a fehérben.

19511390_1477520112310165_3279380079146807138_nElég vicces volt, mert a kinézetemet egészen az utolsó pillanatig igyekeztünk Zoli elől eltitkolni. A ruhát nem láthatta előre, fotót se mutattam neki róla, és előző este felakasztottam a lépcső alatti tárolóba, aminek az ajtaját tilos volt kinyitnia. Amikor a smink már az arcomon volt, a frizurám is készen, és én fel-alá mászkáltam a házban, vagy a két kezemmel igyekeztem azt előle eltakarni, vagy sikítottam, hogy „Ne nézz ide!!!”. Mondjuk egyszerre sminket és hajat elfedni eléggé lehetetlen vállalkozás.

10Amikor a család nagyja megérkezett hozzánk, azaz a 35 nm-re beállított x számú rokon, még minden a feje tetején állt. Én a lánykák között rohangáltam, egyiknek az alsószoknyát, másiknak a kötényt felkötve. Sógornőm egyből besegített az öltöztetésbe, Nagymami meg közben rendezte a pogácsákat, süteményeket. Előre szóltam húgom párjának, akit abban a pillanatban ismertünk meg, hogy készüljön fel a legrosszabbra: mi nagyon zizi család vagyunk. A végén aztán ő húzott ki minket a csávából. (Erről majd a későbbiekben lesz szó.) Természetesen az utolsó pillanatban mindenki elkészült, minden a helyére került

IMG_ 234A gondokat viszont fokozta, hogy eleredt az eső. Pedig abban reménykedtünk, hogy éjjel majd jól kitombolja magát a vihar, és reggelre elállt. Nem állt el, sőt, újra meg újra rákezdett. Réka áll a teraszon, teljesen reményvesztetten, rajta fehér ruha, és kinti szakadó esőt nézi.

12A folytatásban is voltak idegesítő, vicces és romantikus momentumok, de erről majd a következő bejegyzés fog szólni.

 

  1. július

4 thoughts on “Esküvőnk – előkészületek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s