IGEN!!! – Esküvői szer és “lagzi”

IMG_ 101

Lassan eltelt két hét, és ennyi idő alatt sikerült lecsengenie bennem a nagy nap eseményeinek. Mostanra összeállt a kép, tehát eljött a perc, hogy az előkészületek után magáról az esküvőről is írjak nektek.

Ott hagytam abba, hogy ömleni kezdett az eső, és én teljesen elcsüggedtem. Az volt a nagyszerű terv, hogy a csapat együtt vidáman végigvonul a felső úton, közben gyönyörködünk a vár látványában, és persze ragyogóan süt a nap. Ez csak terv maradt, ehelyett a valóságban szakadt.

15Végül Ricsi, a húgom újdonsült szerelme mentette meg a helyzetet. Ő volt ugyanis az egyetlen ember, aki autóval érkezett hozzánk. Bepattantunk a kocsijába, és négy fuvarral odaszállította a násznépet a polgármesteri hivatalhoz. Ernyők a magasba, ruhák-szoknyák a nyakakba. Csak a ruhám alja lett egy kicsit sáros, de semmi más komoly vész.

6Én voltam az élharcos, Zoli meg a hátramaradó kapitány. A végére már kissé ideges kapitány. Első telefon neki: Nagymami a házban felejtette a szemüvegét! Anélkül meg hogyan fogja látni, hogy a lányának (újra) bekötik a fejét? Második telefon: Ott hagytuk a menyasszonyi csokrot! A vázában van, a kályhán, igen, megtalálta, szuper. Harmadik telefon: Ott maradt a torta!!! Még jó, hogy magunkat nem hagytuk ott. Ilyen, ha nincs esküvőszervező, viszont van nagy adag spontaneitás.

IMG_ 120Egy szónak is száz a vége, mindenki épségben eljutott a községházához. De hol vannak Nagypapiék? Már majdnem 11 óra, de ők sehol. A telefon szerint állítólag úton vannak. Vajon melyik úton? A GPS egy földútra vitte őket, már a zártkerteknél jártak. Mégis hogyan gondolhatták, hogy az üdülőrészen van a községháza?

19601199_1477520402310136_3893721094990373241_nSzerencsére nemcsak ők késtek, hanem az anyakönyvvezető is. Ott várakozunk a lépcsőn, elég hűs van, vacogunk, valakinek már nagyon kell pisilnie, a gyerekek kezdenek baromkodni, de a polgármesteri hivatal ajtaja rendíthetetlenül zárva. Mire aztán végül megérkezett a néni, befutottak Nagypapiék is, teljes lett a 22-es létszámú csapat.

IMG_ 134Megrohamoztuk a termet, többen a vécét, helyére raktuk a gyertyákat, kispárnára a gyűrűket, aztán végre elkezdődhetett a szertartás.

19553981_1477521318976711_8180371464763069998_nErről a képek azt hiszem, hitelesen beszélnek: a násznép helyet foglalása, a bevonulás, a tanúk. Az enyémmel kicsit szomorkás a történet, ugyanis régi családi viszályok miatt az öcsém nem volt ott a korábbi esküvőimen. Mostanra azonban minden rendeződött, és nagyon örülök, hogy nemcsak eljött, hanem ő lett a tanúm is. Diával kapcsolatban inkább komikus a történet, ugyanis ő volt Zoli tanúja az előző esküvőjén is. Aminek ugye vége szakadt. Szépen megkértem őt, hogy most azért máshogy tanúskodjon, hogy a miénk örökké tarthasson.

IMG_ 147Az igen kimondása is vicces volt. A jegyzőnő megígérte, hogy oké, végig Rékának fog engem szólítani, de a hivatalos szövegnél neki kötelező a hivatalos nevemet, az Andreát használni. Amikor viszont feltette a kérdést Zolinak, hogy akar-e engem (Andreát) feleségéül, akkor ő azt válaszolta: „A Rékát, azt igen!” Volt nagy nevetés.

19601256_1477524788976364_8917274438388445972_nAláírás. Zavaromban azt se tudtam, milyen nevet írjak oda. Asszem még gyakorolni kell a „Szabó”-t! Bár éppen ma, hogy írom ezt a cikket, kaptam meg az új személyimet az új nevemmel. Előbb-utóbb csak belejövök.

19554454_1477522178976625_3764544038682992045_nA gyűrűk felhúzását csók követte. Kissé hosszúra sikeredett, valaki viccesen közbe is szólt, hogy most már igazán abbahagyhatnánk. De minket nem igazán érdekelt mások véleménye, végül is a mi esküvőnk, nem?

19554567_1477523328976510_8593063497006565690_nGyertyagyújtás, jelképes egyesülés. Közben Lajos gitárján zenei aláfestést játszott.

IMG_ 208Ezután jött a szer meglepetése, amiről az anyakönyv-vezetőn kívül nem tudott senki más. Kiálltam a család és barátok elé, és két percben elmesélem a megismerkedésünk történetét, a Randivonaltól kezdve a Margitszigeten és a Lehel téri aluljárón át egészen a tripla lánykérésig. Igaz történet volt, romantikus stílusban, néhol poénokkal tarkítva. Például arról, hogyan igyekeztem elriasztani az internetes társkeresőket, miért adott nekem Zoli csak négy csillagot, és hogyan ettem meg az összes eprét az első randin.

IMG_ 226Majd: gratulációk, fotózások, kivonulás. Megkaptuk a szépséges házassági anyakönyvi kivonatot, bordó díszkötésben.

01A násznép odakint követelte a csokrom eldobását, de furcsa módon pont azok nem álltak oda a lépcső alá, akik esélyesek lehettek volna esküvőre a (közel)jövőben. Ezért Ilus lányom kapta el, azaz hogy bedobtam az árokba, ő onnan halászta ki, volt is nagy kacagás.

4Átvonulás Béla bácsihoz, a Vár Vendéglőbe. Ami nemcsak hogy családias volt, de az ennivaló nagyon finom, és az adagok annyira hatalmasak, hogy a maradékot hazavittük, és aznap estére meg másnap ebédre is elég volt. Az árakról meg annyit, hogy 22-en annyiból laktunk jól, amennyiből egy átlagos esküvőn 3-4 ember.

3A nap eddigre már kisütött, felmelegedett az idő, így a kerthelyiségbe ültünk ki, a hangulatos, bár néhol igen rozoga állapotú pavilonokba.

11A tortát anyukám hozta, a süteményeket a húgom készítette. Csokis tortát, meggyes sütit és áfonyás sajttortát ettünk. Bár unokaöcsém akarta volna, azért végül az „ifjú” pár együtt vágta fel a tortát.

3 (3)Amikor a reggeli esőt megláttam, leginkább azért szomorodtam el, hogy akkor nem fogunk tudni felmenni a várba. Fel tudtunk! Én lehettem a várkisasszony a szép ruhámban. Gyönyörködtek a vendégek a szép tájban, és készült néhány csoportkép.

7Itt már bomlott az addigi viszonylagos rend, a gyerekek a falakra másztak a csinos ruhájukban. Aztán találtak egy szénaboglyát, és abba ugráltak, vetődtek, szaltóztak. Csak most, a cikk megírásakor szembesültem azzal a szomorú ténnyel, hogy fent a várban sajnos egyetlen közös kép sem készült kettőnkről…

IMG_ 350Az idősebbek és lustábbak kocsival mentek át hozzánk, mi Zolival direkt kettesben, a felső úton. Gyönyörködtünk a vár látványában, és ragyogóan sütött a nap. Úgy látszik, ezt az élményt már házaspárként kellett átélnünk.

13

Lagzi. Nos, az nem volt. Nem vonatoztunk, nem énekeltük, hogy „a nézését, meg a járását”, elmaradt a menyasszonytánc is. És tűzpiros menyecskeruhám se volt, bár hazaérve átvettem a lánybúcsús lilás-rózsaszínes ruhám, ami, fogjuk rá, hogy majdnem olyan.

10 (2)

Először Dia és családja keltek útra, aztán sor került a nászajándékok, plusz elmaradt szülinapi ajándékok átadására. A pénzen kívül az utazási lehetőségeknek örültünk nagyon, ki is használjuk őket az év során. Jól esett a szívemnek, hogy a gyerekeimtől is kaptunk kedves apróságokat.

9Aztán Nagypapiék is léptek, miután a 31 éves húgom kihintázta magát a lendülőnkön. Végül Nagymamiék és öcsémék is szedték a sátorfájukat.

Mi pedig hullaként rogytunk az ágyba, így a nászéjszakából nász-reggel lett. A nászút pedig télen lesz. Persze arról is beszámolok majd nektek. Egyelőre annyit róla, hogy életemben először lépek egy másik kontinensre.

 

  1. július

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s