Ősök napja – Mindenszentek/Halottak napja – Halloween

01 1309

Nagy a katyvasz a fejekben/szívekben az ünnepeket illetően, az biztos. Erről már írtam korábban is, általánosságban. Nem is csoda különben, rendszerek jönnek-mennek, és ez az ünnepeket is érinti. Télapóból Mikulás lett, ellen-forradalom helyett lyukas zászlók, már nem ünnepeljük a „felszabadulást”, sem a nagy októberi szocialista forradalmat (teljesen logikusan november 7-én), viszont újra „divat” az advent vagy a pünkösd.

Gyerekkori emlékeim szerint mi a Halottak napját tartottuk. Nekünk az november elsején volt. A klasszikus menetrend szerint kimentünk a temetőbe, virágot vittünk, mécsest gyújtottunk. Az akkori modernebb kornak megfelelően már nem sírokhoz, hanem urnákhoz jártunk ki. Amúgy kevés halott volt a családban, a távoli rokonok a Szekszárd-Kolozsvár tengelyen, úgyhogy gyerekként csak egy „nagypapa-pótlót”, és a dédnagymamámat temettem el. Később fiatal nőként a nagymamám illetve az ő húga (a szívemnek nagyon kedves Köri) halt meg, de nekik már urna se jutott, szétszórták őket, szerintem gyönyörű szertartás keretében.

IMG_7225Ha jól emlékszem, az volt az utolsó alkalom, hogy direktben temetőben jártam. A vidéket járva persze megnézi az ember a szép sírokat, Érden például a temetőn át vezetett a legrövidebb út a városközpontba, így mi arra jártunk, és emlékszem Máriahalom régi sváb sírköveire is. Számomra azonban – a művészettörténeti vagy régészeti jelentőségén kívül – semmit sem jelent egy temető. Se nem misztikus, se nem félelmetes. A sírokban csontok vannak, nem a szeretteink fekszenek ott, hanem csak az ő szétporladt testük.

Én nem is igénylem, hogy valaha koporsóba rakjanak, vagy urnába helyezzenek. Akkor már amúgy is tök mindegy, nem? Mi már meg is beszéltük, hogy ha én halok meg hamarabb, akkor a hamvaimat vagy a kertünkbe, vagy a Balatonba fogja szórni Zoli, ha pedig ő, akkor felmászok „vele” egy hegycsúcsra, szerintem a Naszályra, mert az a kedvenc hazai hegye, ráadásul közel is van, és onnan szállnak majd szerteszét a szélbe a hamvak.

P1030670Halottak napjára visszatérve, én csak az utóbbi időkben szembesültem azzal, hogy azt igazából november 2-án tartják, és elsején Mindenszentek vannak. (De akkor miért elseje a munkaszüneti nap?). Mivel nem voltunk vallásos család, mi ez soha nem ünnepeltük. Igazából egyik szent napját sem.

De a Halloween-t sem! Először akkor hallottam erről, amikor angolul kezdtem el tanulni, és ismerkedtünk az angolszász ünnepekkel. Az Adrian Mole titkos naplójából jól ismert Valentin nappal nagyjából egyszerre, a rendszerváltás lazulósabb időszakában szivárgott be ez is hazánkba. Elterjedtek például nálunk is a faragott tökök (bár ez kicsit Márton nappal is összemosódik, mert akkor is lehet tökből is, meg persze másból is lámpást készíteni). Mostanra viszont annyira teret hódított a Halloween, hogy kezdi átvenni az eredeti ünnep helyét. Megjelentek a csontváznak vagy szellemnek beöltözött, szörnynek maszkírozott gyerekek (sőt, felnőttek) is. Már járnak is házról házra, hogy „trick or treat?”, akarom mondani „csokit vagy csalunk!”

01 1310Nekem persze fura, szokatlan, mert mi ilyet nem csináltunk, de a gyerekek szemszögéből ez persze jó buli. Körülbelül annyira, mint régen a betlehemmel körbejárni a falut, és sütit kapni az énekért cserébe. Azt azért tudni kell, hogy a gyerekek úgy ünnepelnek, ahogyan azt a felnőttektől látják. Ha sírok és mécses, akkor úgy, ha ijesztgetés és cukorka-gyűjtés, akkor úgy. Elismerem, széllel szemben nehéz pisilni, hiába akarják a szülők az áhítatot meg a temetőlátogatást, ha a suliban Haloween partit tartanak… Pedig ők azzal érvelnek, hogy nem ez volt az eredeti ünnep. Pár éve ilyen tájban rendszeresen meg is jelennek a fb-on a „Magyarországon nem Halloween van, hanem Mindenszentek” posztok.

Amúgy is… Eredeti ünnep? Hát mi itt az eredeti? Tudjátok, hogy az ünnepekkel kapcsolatban én mindig a kereszténység előtti időkbe megyek vissza. Az ősi, természeti ünnepekhez. És ezek szerint se Halloween, se Mindenszentek, hanem bizony Ősök napja.

IMG_7228A négy nagy ünnepen (két napforduló és két nap-éj-egyenlőség) kívül a május elsejét és a november elsejét ünnepelték eleink. Elsőnél az égi kapuk nyílnak meg a felső világba, másodiknál pedig az alsó világ kapui. Tehát tényleg van ennek köze halottakhoz meg szellemekhez, csak nem pont úgy, ahogyan ezt ma ünneplik. Egyébként a Halloween alapjául szolgáló ősi kelta ünnep is pont erről szól, a két világ közötti átjárásról.

Én azt mondom, nem erőszak a disznótor, mindenki ünnepeljen azt, amit akar. Gondoljon elhunyt szeretteire, és gondozza a sírokat, ha ez jót tesz a lelkének. Mécsest gyújtani amúgy is jól esik ebben a sötét időszakban, és ha közben felidézzük őseinket, az sosem árt. Aki meg jelmezt akar ölteni és csokit gyűjteni, ám tegye.

Én ma (ritka alkalom!) egyedül vagyok itthon. Azt találtam ki, hogy különlegesen „ünnepelek”, női ősökre gondolok. „Valaha élt női ősöm, régtől fogva ismerősöm…”. Palya Bea ihletett meg. Hívlak téged… Íme a szövege, a dal magáért beszél:

Hajlékony nádszál, Nyíló tulipán, ezeréves tölgy, Bölcs asszony, csipogó kislány, gyönyörű hölgy, Nővérem, barátném, Édesanyám, nagymamám, dédanyám, Valaha élt női ősöm, régtől fogva ismerősöm. Hívlak téged! Hívlak téged! Hívlak, hogy elringass, Hívlak, hogy megtámassz, Hívlak, hogy fogd a két kezem, Hívlak, hogy életet adj, Hívlak, hogy feltámassz, Hívlak, hogy adj erőt nekem. Oly régóta szól a nóta, Mind azt súgja, azt zúgja, Asszony sorsa jaj, oly nehéz. Nem kell már a régi nóta, Új dallamra, könnyű szóra. Hívlak, írjunk új mesét.
Hívlak téged! Hívlak téged! Lányok, nők, kézen fogva, Jönnek mind, s hozzám szólnak:
Tedd le, tedd már le, mi oly nehéz! Kislányok kézen fogva Táncolnak, csipkés szoknya Libben, átjár a könnyűség. Játékos, tajtékos Lágy szellő, hívlak most. Hívlak, hogy kócold szét fejem, Hívlak, hogy elröptesd A sok súlyos emléket, Hívlak, hogy a kislányomnak más legyen. Hívlak téged! Hívlak téged!

 

  1. november

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s