Fény és Tűz – Márton nap

30Ma az öcsém megkérdezte tőlem, mi a csuda az a Márton-nap. És tényleg, mikor mi gyerekek voltunk, novemberben csak a „Nagy Októberi Szocialista forradalmat” ünnepeltük Internacionáléval és szovjet himnusszal. Nem jött Szent Erzsébet a rózsacsokorral, se Szent Katalin a férjjóslással (bár cetlire írt neveket mintha valamikor huzigáltunk volna), és disznót sem öltünk Szent Andráskor. Szent Mártonról sem tudtunk mi semmit, egészen addig, míg a waldorfosoktól meg nem ismertem a lámpásos hagyományt, majd utána nem olvastam a szent legendáinak.

10A gyerekeim tudatába mostanra azt hiszem, sikerült teljesen bevésni a Márton-napot. Ismerik a szent köpönyeges-koldusos, illetve püspökös-elbújós-ludas sztoriját. Kapásból el tudnak énekelni négy-öt libás dalt, és népi játékból is ismernek párat, melyek főszereplői libák. A lámpáskészítési technikájuk is profivá változott, én a nyomukba sem érek. No, de mindig van új a nap alatt, az idei Márton-nap is hozott némi újdonságot.

8Most valahogy minden sokkal jobban jött ki, mint tavaly. Pedig azért a 2016-os Márton-napra is jó szívvel emlékszem vissza, de az időjárás például ezúttal sokkal kegyesebb volt hozzánk. Eső és szélvihar helyett hűs, de abszolút elviselhető hőfok és nulla csapadék.

20A helyszín is változott, a kisebb közösségi épületből a nagyobb művelődési házba költözött át az ünnep, és erre szükség is volt, mert sokkal többen jöttek el, gyerekek, felnőttek egyaránt. Nekem az tetszett, hogy nemcsak a gyerekek, hanem a szüleik, nagyszüleik is velük együtt kézműveskedtek. Sikerült hát elérni a tavalyi célt: akkor az első alkalommal hagyományt teremtettek, amit most tovább éltettek.

2Sokkal többen segítettek a szervezésben is. Az előtérben gázlángon sült a lángos és a palacsinta, „Nógrádiak Nógrádért” feliratú kötényben önkéntesek rakták rájuk a tejfölt, sajtot, hagymát, kenték a lekvárt meg a kakaót.

16Mintha most még több kellékkel lett volna megrakodva az asztal. Csillám, dísz-só, hókristály, csipkék, hálók, szalagok, farkasfogak, üveggyöngyök, csillogós szivacsok, festékek… A mi lámpásaink idén kékes-türkizes-zöldes színben pompáztak, én pedig hozzám egyáltalán nem illő módon egy nagyon csicsás lila lámpást alkottam. Márton-lúd és barátai ott lógtak fent a plafonról, és a gyerekek is készíthettek libás dekorációt. A sarokban gitár és dob biztosította az élőzenei aláfestést.

18Amikor mindenki elkészült, a Margit-forrásnál gyülekeztünk a felvonulásra várva. Meggyújtottuk a mécseseket, szépen világítottak a lámpások. Egyszer csak megjelent egy reneszánsz ruhába öltözött hölgy és férfi párja, akinél kecskebőrből készült duda volt. 22Dudaszóra indult meg a menet végig a fő utcán, onnan pedig fel a várba, mécsesekkel szegélyezett köves úton Mi most direkt a menet élén haladtunk, hogy feljebb érve, onnan hátranézve végigtekinthessünk a szép fényeken.

26Amikor mindenki felért, láttuk, hogy már minden elő van készítve a show-hoz. Félkör alakban guggolva-állva helyezkedtünk el, onnan néztük a tűzzsonglőr bemutatóját. Nagyon színvonalas, változatos produkció volt, különféle eszközökkel és alakzatokkal. 27Leglátványosabb talán az volt, amikor egy-egy kicsit monotonabb mozdulatot hirtelen felvillanás követett suhogó hanggal. Vicces volt, amikor erre a legelső sorban ülő gyerekeim megriadva hátrahőköltek.

29Visszafelé direkt a menet végére maradtunk, mert akkor meg a levonuló tömeg nézett ki szuperül fentről. Ekkor már nagyon sokan kaptak fáklyát, nagyobb volt a lezúduló fény-áradat.

24Az átfázott felvonulókat a művházban újabb adag lángos és palacsinta, valamint forró tea várta. Majd filmvetítés, amint ezúttal mi is maradtunk. Nils Holgerson és Márton lúd történetét néztük meg kicsikkel-nagyokkal. Meglepett, hogy a sok nyüzsgő, beszélgető, enni- és innivalóért ki-kijárogató gyerek között az enyémek mekkora önfegyelemmel ülték végig a mesét.

1 (2)Bezzeg aztán! Kiszabadultunk a sötét éjszakába, ezek végigrikoltozták az utat, sikításaikkal felverték a falu csendjét. Különösen az a szakasz volt izgalmas, ahol nincs közvilágítás, ők meg ijesztgetősdit játszottak. Tartalmas nap volt, és másnap újabb izgalom várt a lányokra: a „Parázsfuvolácska”.

(A képek forrásai: Paulinyi Zoltán Photography és Nógrádiak Nógrádért)

 

  1. november

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s