Enyészet hava – Hangulatképek

P1030801November… Ha régebben megkérdezett volna valaki, melyik hónapot szeretem a legkevésbé, akkor biztosan a novembert választottam volna. Ne is finomkodjunk: utáltam a novembert! Jön a nyúlós-nyálas köd, a végtelen szürke égbolt, az unalmas esők, az ember didereg és csúszkál a sárban… Levelek, virágok szinte sehol, minden elpusztul, ott is van a nevében is az „enyészet” szó. Ez már nagyon nem az a szép ősz, de a ropogós hó, a jégkristályok és a varázslatos karácsonyi ünnepkör még várat magára.

P1030799Mostanában viszont, amióta a „lásd meg mindenben a szépet”, és az „élj pozitívan” bűvöletében igyekszem élni, megkíséreltem megkedvelni ezt az időszakot is. Nézzük hát, hogy nekem/nekünk mi a jó a novemberben:

P1030802Az oké, hogy lehullottak a szép színes falevelek, de ezáltal az akácos mögül előbukkant a nógrádi vár. Nemcsak a teraszról, bentről is szép a látvány. Itt kucorgok a szobában, és innen látom a csupasz ágak mögött a várdombot. Nem rossz kilátás…

P1030804Természetesen a veteményes is csupasz már. Az első komolyabb fagyok beállta előtt felszedtünk mindent a kertből.

P1030755Néhány zölden leszedett paradicsom tálcán pirosodik.

P1030757Az utolsó adag petrezselymet is megszárítottam.

P1030754A kamrába kerültek a legutolsóként kihúzott répák is.

P1030619A kamra legalsó polcán borsó és zöldbab „befőttek” sorakoznak. Sajnos ezt a kényszer szülte, ugyanis egyik reggelre kiolvadt az újonnan beszerzett (azaz használtan vett, olcsó húsnak híg a leve) nagyobb fagyasztónk. Miután jól kibőgtem magamat, villámsebességgel mentettük a menthetőt. Ami még jeges volt, passzíroztuk bele a régi, feleakkora mélyhűtőbe. Sajnos sok mindent ki kellett dobni, rengeteg pénzünk és munkánk veszett így kárba. A végén kimaradt egy csomó zsák borsó és zöldbab, gyorsan receptet kerestünk hát, és forró sós lével tartósítva, dunsztolva eltettük őket más módon télire. Bevallom, a munkálatok nagy részét a férjem végezte (miközben én elkeseredetten bömböltem; ezt most azért is írom nektek, hogy lássátok, nálunk se minden happy), eltelt vele egy egész nap, de örömmel írom, hogy a zöldségek-gyümölcsök nagy részét sikerült megmentenünk.

P1030767A legeslegutolsó kamrai munkálatként elkészültek a zöldséges zsákocskák is. Azaz egységcsomagokat csináltunk sárga- és fehérrépából, karalábéból, zellerből, karfiolból. Ezeket a munkálatokat meg főleg én csináltam, de a hámozásban, aprításban a kislányok is segítettek. Télen már csak elő kell őket venni a fagyasztóból. Elégedettséggel tölt el az érzés, hogy ősztől tavaszig minden héten fogok tudni jóízű zöldséglevest főzni a családnak.

P1030800Az oké, hogy hideg van, de ez is tartogat örömöt. Nálunk itt a Börzsönyben ugyanis már fagy. Tegnap reggel például mínusz 7 fokot mutatott a hőmérő. Csodaszép volt a deres fű! (Sajnos azt elfelejtettem fotón megörökíteni, csak gyönyörködtem benne.) Roppan a talpunk alatt a jég, a befagyott pocsolyákon lehet csúszkálni. A gyerekek a réten feltörik a jeget, és azt szopogatják, állítólag „finom” csemege…

23163725_538210703183899_860795483_n

A nógrádi tó persze még nem fagyott be, de a korcsolyázást már annyira várják, hogy Kende meg Csillag barátokkal elment Úny közelébe egy fedett jégpályára.

P1030807Mivel hideg van, most már egész nap fűtünk. Ez a gyerekek számára persze nem túl jó hír, mert be kell hordani a fát és gyűjteni kell a gyújtóst. Na de amikor ropog a fa a kályhában! Imádom a lángok, a parázs látványát! És milyen jó a csikótűzhelyhez bújni, ami ontja a meleget! Sülhet benne a kenyér és a finom sütemény.

P1030805Itt a hűs időszak, a párom is hazatért a nagy túrájáról. Most már nem fog annyit mászkálni, ezért több energiát tud fordítani a házra. Miután felolvadtak a Himaláján átfagyott csontjai, és kipihente a nepáli út fáradalmait, rögtön neki is fogott a munkálatoknak. Előkészítette a lenti műhely betonozását.

P1030809Beépítette lambériával a kádunkat (végre megvan a hőn áhított dézsa-fíling). A mosdó előtti csövek is faburkolatot kaptak.

P1030811A bejárati ajtó fölötti villanyelosztó nem tudom micsoda (jól van na, nőből vagyok!) csinos szekrénykét kapott maga köré. A fogantyúk a Zoli-stílusnak megfelelően hántolt akác ágakból készültek.

P1030758Férjem egy nagyobb szekrényt is készített a lépcső fölé, ide kerültek zsákokban a nyári ruhák, illetve a már nem jó, majd jó lesz, kinőtt és majd belenövős holmik és lábbelik. Végre vége az egérszar-szagnak és a penészedésnek! (Eddig ugyanis mindenféle vacakabbnál vacakabb helyeken, pincében, kisházban, sőt: volt, hogy kint a kertben, ponyva alatt tároltuk ezeket.)

P1030806A benti dekoráció egy részét a melegbe behozott szobanövények jelentik. És mivel a házba jobban beszorult gyerekeim mostanában sokkal többet kézműveskednek, ezért az ő alkotásaikkal díszítjük a polcokat, falakat.

23319154_1948751832034379_243438193456554710_nKevesebbet járkálnak el az emberek, többek vannak zárt térben, elérkezett hát a közösségi események ideje. A Boróka Társaskör újra beindult! Felnőttek-gyerekek hol együtt, egy kupacban, hol külön-külön hódolnak a (szerencsére nem veszélyes) játék-szenvedélyüknek Diósjenőn. A legnagyobb kedvenc a Concept, amikor különböző jelekkel kell fogalmakat „elmagyarázni” a többieknek, illetve a Fedőnevek, aminek képtelen vagyok egy mondatban elmagyarázni a szabályát, de akit érdekel, jöjjön el Diósjenőre, és velünk együtt vidámkodhat.

23517583_545693172442868_5960722902350298757_nA gyerekek számára lehetőségünkhöz mérten igyekszünk kulturális programokat biztosítani. Legutóbb például a zeneiskolások látogattak el Budapestre az Erkel Színházba, ahol a Parázsfuvolácska című előadást nézték/hallgatták meg. Lesz kórus-koncert is a templomban, és fuvola-fellépés az iskolában.

P1030772Meg aztán itt vannak az ünnepek is, lásd. a múltkori bejegyzésemet a Márton-napról.

Már meg sem tudni, hány érvet soroltam fel az imént arra, hogy nem is annyira rossz hónap ez a november. Kuckózzatok ti is be a családdal a jó meleg házba, és várjátok a decembert, nemsokára elérkezik!

(Az a vicces, hogy a poszt közzétételének pillanatában ragyogóan sütni kezdett a nap!)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s