Női kör(ök)

P1030852

Immáron öt éve annak, hogy női köröket kezdtem tartani, bár az utóbbi időben mintha „csöppet” visszafogtam volna a lendületet. Ugye eleinte tavasztól őszig havonta összejöttünk a „boldogasszonyokkal”, de múlt évben és idén is csak kettő-kettő kört tartottam.

Ez azért furcsa, mert korábban sokkal messzebb laktam, így jóval macerásabb volt elbumliznom Budapestre. Most, hogy közelebb költöztem a fővároshoz, adta volna magát a dolog, hogy gyakoribbá, rendszeresebbé váljanak ezek az alkalmak, ám mégsem így történt, sőt.

P1030843Gondolkoztam rajta, hogy miért; találtam is rá okot. Eleinte nekem ezek a női körök egyfajta kiugrást jelentettek a rutinos hétköznapokból. Néha végre eljöhettem az erdőből a városba, a viszonylag magányosabb életformában (mikor már a szőlőhegyen éltünk a jurtában) ezek a találkozások jelentették a valódi emberi kapcsolataimat. A visszafogottabb életmódból kizökkenhettem a mozgalmasabba. Itt Nógrádon viszont megvan a jó kis egyensúly: csendes az élet, ha úgy akarom, ha pedig találkozni szeretnék másokkal, azt jóval könnyebben megtehetem, mint mondjuk a Zselicben vagy a Balaton-felvidéken.

4

Kézenfekvővé vált egyébként, hogy itt is kellene szerveznem női köröket. Az egyik lehetőség az volt, hogy kihívom magamhoz vidékre a városi lányokat-asszonyokat, és ez meg is történt tavaly, de valamiért nem lett folytatása. Idén tavasszal viszont arról kezdtünk el beszélni a borókásokkal (Aki még nem tudná: Boróka Ház = közösségi tér a szomszédos Diósjenőn), hogy a helyi nőket kellene összefogni egy körbe. Ez a három falu, Berkenye, Nógrád és Diósjenő egy földrajzi egységet alkot, és mindegyik településen él egy pár „ufó” (gyüttment, alteros, kinek milyen elnevezés tetszik) család. Nekik akartunk lehetőséget teremteni az együttlétre.

P1030850

Szuper ötlet!, lelkesedett Réka. Mikor? Hááát… Váruk meg a nyári szünetet, és majd aztán. Remek!, lelkesedett Réka. Elérkezett a szeptember. Na, mikor legyen az első női kör? Jaj, még nem alakultak ki az éves programok, inkább hagyjuk ki a szeptembert. Óóó…na jó, egyezett bele kicsit bánatosan Réka. Végre eljött az október, és vele az első időpont a borókás női körre. 23-án az idő nemcsak a forradalmi megemlékezéseket mosta-fújta el, de ezt is. Összesen kettő darab érdeklődő lett volna. Az nem kör, szomorkodott Réka, akkor maradjon inkább el. Majd novemberben. Oké.

P1030849Felraktam az eseményt a fb-ra többször is. Külön írtam vagy szóltam minden olyan helyi ismerősnek, akiről feltételeztem, hogy érdekelné. Örültem, mert a legeslegelső női körömről ismert egyik „ős-boldogasszony” is jelezte, hogy Budapestről kijön a Börzsönybe. Hurrá!, lelkesedett Réka. És elérkezett a nap előestéje, mikor sorra jöttek a lemondó üzenetek. Majd aznap délelőtt is. Ez nem lehet igaz!, fakadt ki Réka. A barátnőm közben megérkezett, megebédeltünk, beszélgettünk, és reménykedtünk benne, hogy valami csak lesz. Nem lett, rajta kívül mindösszesen egyvalaki jelezte a részvételét, aki szintén nógrádi. Mondtam, hogy akkor jöjjön át ő is hozzánk, legyen nálunk a találkozó, nehogy már három emberrel a Borókába kelljen átbumliznunk.

5Tehát november, első helyi női kör – azaz háromszög. Bekucorodva a hálószoba lila keleti ágyterítőjére, párnáira. Andi és Erika, két gyökeresen más habitusú és hátterű nő, épp ezért izgalmas párosítás. Plusz Réka, aki félig moderátorként, félig azért részvevőként is jelen volt. Múltunk és jelenünk, gyermekekhez fűződő viszony, női szerepek és életszakaszok, elengedés… Fel sem tudom sorolni azokat a témákat, amiket mind érintettünk. Annyira belemerültünk, hogy még szünetet is elfelejtettünk tartani!

P1030844Azt a következtetést viszont az eddigiekből levontam, hogy ez itt és így nem fog összejönni. Ami pedig nem megy, azt nem kell erőltetni. Lemondani viszont nem akarok a női köreimről! Megoldás: ismét Budapest lesz a helyszín, kétmillió ember közül csak nagyobb esély van arra, hogy összegyűljön egy körre való. Tapasztalataim szerint egy ilyen jellegű kör ideális létszáma 6-8 fő, már megint az a bűvös hetes szám, mert így megvan a csapat-fíling, de megvan mindenkinek a kellő esély az egyéni megnyilvánulásokra.

Egy szónak is száz a vége, december 16-án (szombaton) Budapesten, a régi újlipótvárosi helyszínen NŐI KÖR!

https://www.facebook.com/events/395011910934479/

Előtte pedig egy miskolci meghívásnak teszek eleget. Most hétvégén szombaton ÉletIskola és Közösségi Lét előadás és beszélgető-kör az otthontanulásról, gyermeknevelésről, valamint a természetes életmódról és a közösségi összefogásról.

https://www.facebook.com/events/801973096641645/

Vasárnap pedig mi más, mint: Női kör – Miskolcon, a Holdamban!

https://www.facebook.com/events/2074834536078162/

 

  1. november

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s