Miskolc újra

P1030898Nem tudom, mi van már itt! Ebben az évben most jártam harmadszorra Miskolcon! Februárban előadás és női kör, áprilisban pedig a lillafüredi kikapcsolódásunk okán. Abszolút nem gondoltam volna, hogy idén még újra, harmadszorra is látom az Acélvárost, de mit tegyek, ha hívtak. Mondták, hogy sokakat érdekel az otthontanulás, adjak elő erről a témáról. És ha már megyek, meséljek a közösségi tapasztalatokról meg a természetes életmódról is. Na de ha már szombaton előadok, akkor vasárnap mindenképp legyen női kör is. Oké, rajtam ne múljék!

Nem volt egyszerű a szervezés, de végül sikerült megoldani, hogy a gyerekek a hétvégét a nagyszülőknél töltsék. A havas Börzsönyből be a Nyugatiba, onnan meg át a Keletibe. Éljen mind a szuper metrópótló, mind a kilométeres sor a jegypénztárnál! Azért sikerült elérnem az Intercity-t. Általában ha utazok, szeretem a tájat nézni, és közben merengeni, gondolkozni mindenféléről. Most azonban két teljesen más dologgal töltöttem az utazás két óráját.

P1030885Egyrészt rájöttem, hogy a gondosan elkészített jegyzeteimet sikerült otthon hagynom. Szerencsére tartottam már pár előadást és kört, így szememet lecsukva megpróbáltam magam elé idézni legalább a főbb vázlatpontokat, nehogy szégyenben maradjak. Valamint összegyűlt pár elolvasatlan magazinom, ezeket lapozgattam, így olyan hamar eltelt az idő, hogy csak csodálkoztam, amikor a Tiszai pályaudvarra begördült a vonatom.

Mint múltkor, most is Évi várt az állomáson, és, mint múltkor, most is gyalog mentünk onnan a belvárosba. Viszont a februári hétvégével ellentétben most ragyogóan sütött a nap, és szép lassan sétáltunk, nézegettük a házakat, fényképezgettünk, és beszélgettünk.

P1030887Az egyik üzlet hangszórója odavonzotta figyelmünket, ahol egy plakátról megtudtuk, hogy a könyvesboltban épp könyvbemutató zajlik. Méghozzá a híres-hírhedt „viszkis” dedikálja odabent a könyvét. Be is mentünk, láttuk is Ambrus Attilát, sőt, fényképet is sikerült róla készítenem. Ettől még jobban feldobódtam, mert a fiam mostanság csomót beszél a filmről, amit meg is akar majd nézni. Én meg rögtön felhívtam őt, hogy „Na, kit láttam az imént?” Nem akarta elhinni…

P1030891A színház melletti kapualjba, a Holdam udvarba vezetett utunk. Már ismerősként léptem be a barátságos térbe, ahol az egyesület vezetője még finom ebédről is gondoskodott nekünk. Imádom a krumplis tésztát!

A kiírt 3 órára csak egyetlenegy érdeklődő érkezett meg, és Évi kezdett idegeskedni. Csakúgy, mint előtte, amikor azt tapasztalta, hogy aki előzetesen jelentkezett, azok közül csak nagyon kevesen regisztráltak. Én felvilágosítottam őt az emberi természetről, miszerint klikkelni csak egy mozdulat, levelet írni már több. Az emberek pedig lusták és figyelmetlenek. Velem is hányszor előfordult, hogy az utolsó pillanatban mondták le a részvételt, vagy nem csak azok nem jelentek meg előzetes értesítés nélkül, akik bizonytalanként csak „érdeklődőnek” jelölték be magukat, hanem azok is, akik tuti-biztosra. Viszont azzal nyugtatgattam, hogy az ellenkezője is számtalanszor megtörtént: a „talán”-ból a legeslegvégén „ott leszek” lett, illetve olyanok is megjelentek, akik fel sem iratkoztak, csak úgy beestek az utcáról.

Így fél 4-re természetesen szép számmal összegyűltünk (sajnos, hogy a késés a magyar embernek természetes, de főként gyerekesekről lévén szó, legyünk toleránsak). Érdekes (vagy nem is annyira meglepő), hogy főleg nők. Egy férfi beléptt, aztán azzal a lendülettel ki is akart fordulni, mondván: „Itt csak nők vannak!” Nem tudtam, hogy ennyire riasztóak vagyunk! Szerencsére sikerült ott marasztalnunk. Ami nagyon meghatott, hogy egy házaspár Nagyváradról (!) érkezett. Három-három órát utaztak oda s vissza csak ennek a programnak a kedvéért.

P1030896Az otthontanulós előadásom annyiban lett most más, hogy az azóta szerzett tapasztalatokról is beszámoltam. Tehát nemcsak az életiskolásaimról, hanem az iskolásaimról is szóltam. Azaz: hogyan állja meg a helyét az a gyerek az iskolában, aki hét évig nm árt semmiféle intézménybe? Egyáltalán, méltó vagyok-e még az OO-s Réka névre (tisztára mint egy valóságshow szereplő:  BB Évi vagy VV  Anikó…), ha öt gyerekemből már csak ketten tanulnak itthon. A végén a beszélgető-kör során általános gyereknevelési dolgokra is rátértünk, többek között arra, mennyire használjunk gépeket és netet a tanulás során.

A program második felében a közösségi lét és a természetes életmód állt a középpontban. Beszámoltam az ökofalvakban szerzett tapasztalataimra, aztán rátértünk a természetesség különböző területeire, felsorolásszerűen: élelem-tartósítás, energia a házban, természetes építőanyagok, elbomló tisztítószerek, öko-illatszerek, stb. Ha már csak egy lépéssel is közelebb került valaki ehhez az életformához (mert azért a városban is sok minden megvalósítható belőle), akkor már megérte elmennem.

P1030897Este még megnéztük a kivilágított város fényeit. A Városház téren kirakodó-vásár, körhinta, kivilágított díszek emelték még tovább a hangulatunkat. Aztán Évinél aludtam, ahol mosolygós bundászsömle és kifli töltötte meg a hasamat.

Másnap már tényleg csak nők jelentek meg a Holdamban. Ki találja ki, hogy hányan ültünk le végül a körbe? Hát persze hogy heten! Ez a kedvenc számom, és nagyon sok olyan női köröm volt, ahol épp ennyi lett a létszám. Ideális: már megvan a csoport életérzés, de még mindenkinek van lehetősége eleget megnyilvánulni. A központi téma talán az anyaság és hivatás összeegyeztetése volt, de a (sokszor horrorisztikus!) szülésélményeit is elmesélte mindenki. Megtudtuk, ki milyen mintát hozott otthonról: anyai, nagyanyai példákat, családi szlogeneket (bőven akadtak durva sztorik!), és hogyan sikerült ezektől eltérő utat járniuk. A nagy kérdést is körbejártuk: Szüljünk-e még gyereket?

P1030907Amikor hazaindultam, már javában szakadt a hó. A Nyugatiban gyerekcsapat és nagyszülői társaság várt, hátizsákok, szatyrok tele ajándékokkal, amiket aztán a lábközépig érő hóban cipeltünk haza a réten át. Jó volt hazatérni, de jó volt ezeknek a miskolci embereknek segíteni.

U.i.: Ha a te faludban/városodban tudsz olyanokról, akik szívesen hallgatnának a fenti témákról, vagy úgy érzed, jó lenne nálatok egy női kör, örömmel megyek és segítek. Csak szervezd meg, hogy jöjjön el pár ember, és ha messze van tőlem, akkor legyen hol aludnom. Havonta egyszer minimum be tudom vállalni ezt az utazó szolgálatot.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s